Mainos

Kuvat: Rambo-kilpikonna horrostaa vantaalaisperheen jääkaapissa – maito ja voi napattava nopeasti, ettei konna häiriinny

Jääkaapilla käynnit täytyy vantaalaisperheessä hoitaa pikaisesti talvisaikaan sillä siellä asustaa talvikuukaudet perheen lemmikki, 28-vuotias kreikankilpikonna Rambo.

Useimpien maakilpikonnien vuosirytmiin kuuluu talvihorros ja siksi myös Rambo vaipuu horrokseen hiljalleen valmistellen vuoden vaihteessa.

– Horrokseen valmistautuminen aloitetaan jo syksyllä vähentämällä asteittain konnan valaistusta sekä lämpöä. Kaksi viikkoa ennen horrosta Rambo laitetaan paastolle, jossa varmistetaan vatsalaukun ja suolen tyhjentyminen ennen horrosta, kilpikonnan omistaja Tanja kertoo.

Horros eroaa talviunesta siinä, että talviunen aikana eläimen elintoiminnot hidastuvat vain vähän ja ruumiin lämpötila laskee lähelle nollaa astetta. Horroksessa taas eläimen hengitys ja elintoiminnot hidastuvat enemmän ja ruumiin lämpötila laskee lähelle nollaa.

– Meillä Rambo horrostaa jääkaapissa niin sanotussa horrostusboxissa noin 5 asteen lämpötilassa. Silloin, kun jääkaapissa on horrostaja, jääkaappikäynnit pidetään nopeina, jottei kaappiin pääse liikaa lämmintä ilmaa. 

Tilaa laatikossa on sen verran, että siellä mahtuu kääntyilemään.

– Laatikkoon on laitettu kosteaa turve-hiekka-sekoitusta, niin että konna voi halutessaan kaivautua sen alle.

Aikuisen konnan horroksen pituus on 3-5 kuukautta konnan kunnosta ja iästä riippuen.

– Rambo meni horrokseen tammikuussa, ja heräilee sieltä sitten taas toukokuussa. Ramboa tarkkaillaan horroksen aikana, ja se punnitaan noin 1-2 viikon välein. Punnitus, sekä muu yleiskunnon tsekkaus pyritään tekemään nopeasti, rauhallisessa ympäristössä, jottei horros häiriinny.

Onnistuneessa horroksessa konnan paino ei juurikaan putoa. Viikottain tarkistetaan, että konna on elossa. Sen voi havaita siitä, että eläin vetää jalkaa sisään ja se on jäntevä eikä veltto.  

Rambon horros lopetetaan toukokuussa, jos kaikki menee ihan normaalisti.

– Horrosboksi nostetaan ensin kylpyhuoneeseen sopivaan huoneenlämpöön lämpenemään vähitellen. Kun konna on kunnolla lämmennyt ja se liikuskelee, se voidaan nostaa terraarioon, ja laittaa sinne myös lämmöt päälle.

– Horroksen jälkeen konnaa on hyvä kylvettää muutamana ensimmäisenä päivänä, jotta se saa juotua ja kerättyä vesivarantoja. Ruokinta aloitetaan varovasti ja annetaan konnan suolistolle aikaa käynnistyä. Rambon herkkuihin kuuluu tammenlehtisalaatti sekä kurkku.

Jutussa on käytetty lähteenä myös konnamaa.comia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.