Mainos

Kuvat: Nyrkkiraudaksi naamioitu pyssy, omavalmisteinen haulikko – erikoisia aseita hankkinut mies lähti väkivaltaiselle kostoretkelle

1:01
Mieheltä takavarikoitiin poikkeuksellinen arsenaali erilaisia ammuksia ja aseita, muun muassa nyrkkiraudan ja haulikon omavalmisteinen yhdistelmä.

Rovaniemen hovioikeus kovensi tuomioita tapauksesta, jossa kaunaisten miesten kostoretki Torniossa päättyi katkaistulla haulikolla tehtyyn tapon yritykseen.

Kaksikko oli päättänyt viime vuoden helmikuussa antaa uhrille "opetuksen" ja heidän omien kertomustensa mukaan suunnitelmat olivat villeimmillään koskeneet uhrin nöyryyttämistä tekemällä tälle seksuaalista väkivaltaa dildolla. Lopulta tarkoitukseksi jäi kuitenkin pahoinpidellä uhri "kunnolla" ja ampuma-ase otettiin mukaan kuulemma vain varuiksi.

Miehet saivat selville uhrin olinpaikan, ja suistivat tämän auton lumipenkkaan. Tällöin miehistä toinen oli kuulemma hetken mielijohteesta ampunut uhria ylävartaloon auton ikkunalasin läpi maksimissaan seitsemän metrin etäisyydeltä.

Uhri oli kuitenkin vetänyt kätensä pään suojaksi, minkä ansiosta hauleista valtaosa osui hänen olkavarteensa pään sijaan. Laukaus olisi voinut olla oikeuden mukaan kuolettava. Laukaus aiheutti kohteen lisäksi vammoja myös autoa ajaneelle iäkkäämmälle naiselle, joka oli uhrin äiti.

Rangaistus koveni

Ampuja Juha-Matti Karén tuomittiin tapon yrityksestä, törkeästä pahoinpitelystä, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja ampuma-aserikoksesta 5 vuoden 3 kuukauden vankeusrangaistukseen. Tuomio koveni, kun pahoinpitely katsottiinkin hovioikeudessa käräjäoikeudesta poiketen törkeäksi. Uhreille maksettavat korvaukset eivät muuttuneet.

Hovioikeus tuomitsi toisen miehistä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, yllytyksestä törkeään pahoinpitelyyn, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja ampuma-aserikoksesta 2 vuoden 4 kuukauden vankeusrangaistukseen. Vielä käräjäoikeudessa hänet oli tuomittu avunannosta tapon yritykseen, mutta tämä muuttui yllytykseksi törkeään pahoinpitelyyn, sillä mies oli erikseen huutamalla käskenyt toveriaan olemaan ampumatta.

Toisella hyvin erikoisia aseita

Lyhyempään tuomioon tuomittu mies oli pelannut aseiden kanssa jo vuonna 2017 sopimattomalla tavalla Kemissä. Myös tästä rikoskokonaisuudesta annettiin ratkaisu hovioikeudessa.

Mieheltä oli löydetty omatekoinen haulikko, piipusta katkaistu haulikko sekä nyrkkiraudan ja haulikon sekamuoto. Miestä syytettiin myös luvattoman sotilaskiväärin hallussapidosta.

Mieheltä löydettiin myös räjähdeaineita, muun muassa omatekoinen putkipommi, lähes neljä kiloa putkipanoksia ja 22,3 kiloa louhintaräjähdettä. Putkipommia mies oli säilyttänyt autonsa takakontissa.

Miehen mukaan hän ei ollut valmistanut omatekoista haulikkoa. Hän oli myös sitä mieltä, että nyrkkirautahaulikko ei ollut toimintakuntoinen, vaikka laboratoriotutkimuksissa ja koeammunnoissa aseen todettiin toimivan moitteettomasti.

Myös sotilaskiväärin toimintakuntoisuuden mies kiisti, ja koska asiaa ei oltu sen kummemmin tutkittu, ei asetta sellaiseksi oikeudessa katsottu.

Naamioitu ampuma-ase

Miehen rikosta pidettiin törkeänä, koska nyrkkirautahaulikko oli naamioitu muuksi kuin ampuma-aseeksi.

– Käräjäoikeus toteaa, että asetta tarkasteltaessa siitä ei tule mieleen 12 kaliiperin ampuma-ase vaan pikemminkin esimerkiksi pahoinpitelyssä käytettävä rautaputki, jota on tehostettu nyrkkiraudalla. Ulkopuolinen ei välttämättä voi päätellä, että kysymyksessä on haulikko, tuomiossa todettiin.

Miehellä oli entisyyttä vakavissa väkivalta- ja ampumarikoksissa. Hän sai törkeästä ampuma-aserikoksesta ja räjähderikoksesta 8 kuukauden vankeusrangaistuksen, jossa oli otettu huomioon hänen tapon yrityksestä saamansa rangaistus.

Mies sai erikoisista aseista tuomion Kemi-Tornion käräjäoikeudessa viime vuoden lokakuussa, eikä hovioikeus nähnyt syytä ottaa asiaa käsiteltäväksi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja