Mainos

Kuvat: Näin hurja näky odotti mökilleen palannutta kesäasukasta – "Kantti loppui sen pörhistelyyn"

Valkeakoskella mökkeilevä vantaalainen ei aamuisen kauppareissunsa jälkeen päässytkään palaamaan mökkiinsä, kun kohtasi verannallaan äkäisesti tuhisseen karvapallon. Huuhkajanpoikaseksi tunnistetun otuksen taltuttamiseksi piti kutsua aluksi luontokuvaaja, sitten vielä lintujen rengastaja.

Ensimmäiseksi paikalle kutsuttu luontokuvaaja Kimmo Mäkiselkä kertoo, että pöllönpoikanen oli päättänyt ilmeisesti jäädä niille sijoilleen. Pöllö piti nakuttavaa ääntä ja levitteli siipiään pitääkseen mökkeilijän kaukana.

– Pelästyi ja sanoi, että meinasi tulla löysät housuun kun ei heti osannut sanoa, mikä oven edessä oli, Mäkiselkä kertoo nimettömyyttä toivoneen mökkeilijän puolesta.

Lintu oli Mäkiselän mukaan aivan märkä ja linnun ulosteissa, mikä viittaa joidenkin lintujen ajaneen sitä pois ulostamalla vielä lentokyvyttömän linnun päälle.

– Se oli kamalan näköinen. Hän totesi sen kuitenkin olevan pöllö, Mäkiselkä kertoo.

1:12


"Oli siinä kuin tatti"

Kun lintu ei suostunut lähtemään, päätti mökkeilijä soittaa Mäkiselän apuun.

– Otin mukaan talon suurimmat rukkaset, kun ajattelin että kyllä sitä yhden poikasen siirtää. Paikalla totesin kuitenkin, ettei minulla ole sinne mitään asiaa, kun kantti loppui sen pörhistelyyn, Mäkiselkä kertoo.

Hän päättikin soittaa paikalle tutun rengastajan Keijo Ruuskasen, joka lupasikin ajaa paikalle Tampereelta. Sillä aikaa Mäkiselkä otti kuvia linnusta, yrittäen mökkeilijän kanssa jallittaa sen pois ovelta.

– Vaikka yritettiin, se oli siinä kuin tatti.

Lopulta Ruuskanen saapui paikalle, ihmetteli lintua hetken ja otti sen syliin. Tarkistettuaan linnun voinnin hän mittasi, punnitsi ja rengasti sen, vieden sen sitten kauemmas metsään.

– Ei siellä enää pörissyt Keijolle, Mäkiselkä kuvailee.

0:36

Ei pidä lähestyä omin nokkineen

Ruuskanen kertoo, että että pesä oli suhteellisen lähellä mökkiä, ja siellä emolintu puhahtelikin poikasta tuovalle lintuharrastajalle. Paikalla oli hänen mukaansa myös pesueen toinen huuhkajan poikanen. Hän pohtii, miksi huuhkajapari oli päättänyt rakentaa pesänsä niin lähelle ihmisiä. Hänen tuntumansa mukaan ilmiö ei ole ainutkertainen, vaan muutkin linnut pesivät yhä lähempänä ihmistä.

Pesänsä jättänyt luonnonvarainen lintu on hieman avuton, mutta Ruuskasen mukaan emo huolehtii niiden hyvinvoinnista pesän jätön jälkeen. Siksi niitä ei pidä lähteä siirtelemään. Vielä vähemmän kannattaa hänen mukaansa lähestyä huuhkajan kaltaista petolintua.

– Ei kannata yhtään lähteä paijailemaan, siinä äkkiä emolintu voi käydä kiinni. Siinä käy ohraisesti, kun se koittaa iskeä päähän ja tulee kahdeksan reikää. Se ei paljoa varoittele sieltä tullessaan, ja voi mennä silmä ja vastaavaa.

– Jos petolinnun poikanenkin tarraa ranteeseen, menevät kynnet syvälle ja edessä on lääkärireissu, hän varoittaa.

Hän neuvoo kutsumaan tarpeen vaatiessa paikalle apuvoimia.

– Kannattaa hakea lintuharrastaja, joka ymmärtää lintujen perään, mieluiten rengastaja. Yhteyden saa lintutieteellisten yhdistysten kautta. Apuja saa tarvittaessa myös palokunnalta, hän toteaa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.