Mainos

KUVAT: Katse ylös – revontulet ovat loistaneet taivaalla

Revontulia nähtiin viikonlopun aikana laajalti. Ilmatieteen laitoksen avaruussääennusteen mukaan uusi pienehkö koronan massapurkaus osuu Maahan mahdollisesti tiistai-iltana.

Ilmatieteen laitoksen mukaan viikonlopun avaruussää oli rauhaton, vaikka rajuja häiriöitä ei esiintynytkään. Revontulia nähtiin koko maassa.

Auringosta lähti sunnuntaina uusi koronan massapurkaus. Se ei suuntautunut suoraan kohti Maata, joten on vielä epävarmaa, lisääkö se revontuliaktiivisuutta. Ilmatieteen laitoksen mukaan hyvä mahdollisuus revontulille on kuitenkin olemassa keskiviikon vastaisena yönä.

Selkeä sää on mahdollistanut revontulien näkymisen laajalti. Alkuviikolla sää on vielä melko selkeää, loppuviikolla pilvisyys vaihtelee.

– Ensi yö on selkeä lähes koko maassa, Pohjois-Lapissa pilvisyys vaihtelee. Keskiviikon vastaisena yönä maan keski- ja pohjoisosassa voi olla paikoin pilvistä, kun mereltä virtaa kosteutta. Viikonloppuna voi taas olla selkeääkin, sanoo MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Kevätpäiväntasauksen ympäristö aktiivista revontuliaikaa

Kevätpäiväntasauksen tienoilla maaliskuussa näkyy yleensä tavallista enemmän revontulia, samoin syyskuussa syyspäiväntasauksen aikaan.

– Aurinkotuuli osuu maan magneettikenttään sillä tavalla, että kauempana napapiiriltäkin on mahdollista nähdä revontulia keskimääräistä useammin, sanoo Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Kevätpäiväntasaus on ensi lauantaina 21. maaliskuuta.

Revontulet syntyvät, kun aurinkotuulen hiukkaset törmäävät maan ilmakehään.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.