KUVAT: Kahdeksan erikoista sääilmiötä – oletko nähnyt näitä?

Tutustu kahdeksaan kauniiseen ja harvinaiseen sääilmiöön. 

Äärimmäiset sääilmiöt saattavat olla usein pääroolissa katastrofielokuvissa, mutta todellisuudessa niihin harvoin liittyy vaaraa. Lue listaus ja katso kuvat kahdeksasta harvinaisesta ja kauniista sääilmiöstä! 

Gallerian kuvat saa isommiksi klikkaamalla.

Kuunkaari

Jokainen on varmasti nähnyt ainakin kerran elämässään sateenkaaren, joita muodostuu vesipisaroiden ja auringonvalon kohdatessa. Kuunkaari on huomattavasti harvinaisempi ilmiö. Kuunkaaria voi nähdä täysikuun aikaan kuun ollessa melko alhaalla. Kuunkaaren värejä on todella vaikeaa nähdä paljaalla silmällä pimeässä. Siksi kuunkaari näyttää ihmissilmälle monesti hohtavan valkoiselta.

Kuunkaaria ei ole helppoa nähdä missä tahansa. Yhdysvalloissa Kentuckyssa sijaitseva Cumberland Falls on kuunkaarien bongailusta tunnettu paikka. 

Revontulet

Revontulet syntyvät aurinkotuulen kantamien hiukkasten ja magneettikentän vuorovaikutuksesta. Revontulia esiintyy vain kaukana päiväntasaajasta, eli pohjoisessa ja etelänavalla. Suomessa revontulia voi havaita lähinnä Lapissa. 

Kangastukset

Kangastuksessa valo taittuu ilman lämpötilakerroksen lävitse, ja luo kuvan objektista, taivaasta tai maasta paikkaan, jossa sitä ei oikeasti ole. Kangastuksia esiintyy yleensä aavikoilla tai kuumalla asfaltilla. Vesilätäkkö tai lammikko on tyypillinen kangastusnäky. 

Haloilmiö

Haloilmiö on optinen ilmiö, joka syntyy, kun auringon tai kuun säteet heijastuvat ilmakehän jääkiteistä. Jääkiteiden muoto ja valon voimakkuus vaikuttavat haloilmiön ulkonäköön. Joskus haloilmiö voi olla kirkas ja selkeästi havaittava rengas auringon ympärillä. Kuunvalon muodostamaa haloilmiötä taas on hyvin vaikeaa erottaa kunnolla hämärässä. 

Vastarusko

Vastaruskon voi havaita auringonlaskun aikaan tai aikaisin aamulla. Vastaruskossa ilmakehän pöly ja sen läpi siivilöityvä auringonvalo saavat aikaan punaruskean tai vaaleanpunaisen udun taivaalle. Horisontissa voi nähdä vastaruskon kanssa samaan aikaan myös maan varjon: Maan varjo on horisontin ja punaisen udun väliin jäävä siniharmaa varjo. 

Värillinen kuu

Kuu voi joskus näyttää aivan eriväriseltä kuin normaalisti. Se voi olla väriltään punainen, sinertävä tai keltainen tavallisen hopeanhohtoisen lisäksi. Kuun värivaihtelut johtuvat ilmatilan savuisuudesta ja pölystä sekä joskus kuunpimennyksestä. Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa ensi vuoden syyskuussa.  

Sumusateenkaari

Sumusateenkaaret ovat väriltään valkoisia, koska sumupisarat ovat niin pieniä, että kaaresta heijastuvat värit sekoittuvat helposti toisiinsa. 

Valaisevat yöpilvet

Valaisevia yöpilviä voi nähdä noin tunti auringonlaskun jälkeen. Kuitumaiset, utuiset pilvet heijastavat kevyttä auringonvaloa. Pilvet heijastavat auringonvaloa, vaikka maanpinta on jo täysin varjossa. Valaisevia yöpilviä havaitaan Suomessa eniten kesä- ja heinäkuussa. Niitä voi nähdä huhtikuusta lokakuun loppuun. Muina vuodenaikoina aurinko on liian matalalla ilmiön syntymiseen.

Kuvat: Shutterstock, Colourbox, All Over Press

Lue myös:

    Uusimmat