Kuvat ja videot todistavat: Sadat juhlijat kokoontuivat Meksikon suosittuun lomakohteeseen koronasta huolimatta – osoittautui viruslingoksi

Kuvat ja videot todistavat: Sadat juhlijat kokoontuivat Meksikon suosittuun lomakohteeseen koronasta huolimatta –"Jokainen näistä on potentiaalinen superlevittäjä" 2:54
Kuvat ja videot todistavat: Sadat juhlijat kokoontuivat Meksikon suosittuun lomakohteeseen koronasta huolimatta – katso!

CNN on saanut haltuunsa useita sosiaalisen median videoita, joissa sadat ihmiset juhlivat kylki kylkeä vasten – kuin koronaviruspandemiaa ei olisikaan. Juhlilla pelätään olevan mainehaitta suositulle lomakohteelle, sillä lukuisat koronatartunnat on yhdistetty kyseiseen tapahtumaan. 

Meksikossa Tulumissa, Karibianmeren rannalla, järjestettiin marraskuun puolivälin tienoilla viisipäiväinen Art With Me -festivaali, johon osallistui satoja juhlijoita eri maista. 

Satoja dollareita maksaneet liput oli myyty loppuun jo viikkoja ennen varsinaista tapahtumaa. 

Tapahtuman järjestäminen ja etenkin siihen osallistuminen on erittäin kyseenalaista koronaviruspandemian vuoksi – etenkin siksi, että osallistujat juhlivat kuin koronapandemiaa ei olisi. 

”Kansainvälisen taide-, musiikki- ja kulttuurifestivaalin” verkkosivuilla oli eriteltynä, miten juhlijoiden suositellaan ja toivotaan käyttäytyvän tapahtuman aikana. Järjestäjä muistuttaa kasvomaskeista, käsienpesusta sekä turvaväleistä.

Näin tapahtumassa ollut perustelee osallistumistaan

Yritys hyvä kymmenen, toteutus ei niinkään. CNN löysi useita sosiaalisessa mediassa julkaistuja videoita, joissa ei näy maskeja tai turvavälejä – videoilla esiintyy railakkaasti hauskaa pitäviä, musiikista nauttivia nuoria. 

– On selvää, että kukaan ei käytä maskia, koska olet rannalla. Kun olet juhlimassa, et ajattele, että voisit sairastua, pohtii 40-vuotias Marlene Góngora, joka vietti festivaaleilla kolme päivää.

– On niitä, jotka eivät halua lähteä kotoaan minnekään ja elää. Sitten on niitä, jotka haluavat lähteä ulos ja elää elämäänsä ja laittaa koronan sivuun. Me lukeudumme jälkimmäiseen, hän jatkaa. 

Useita sairastuneita

Yahoo-sivusto kertoo haastatelleensa useita tapahtumaan osallistuneita, joilla on myöhemmin todettu koronavirustartunta. Maku- ja hajuaistinsa menettänyt, kuumeesta ja ripulista kärsivä Michelle kertoo Yahoolle, ettei tapahtumassa noudatettu koronarajoituksia. 

– Minulla ei ole mitään hyvää sanottavaa tästä tapahtumasta, hän tylyttää Yahoolle. 

Tapahtumassa esiintynyt tanskalainen DJ Be Svendsen sanoo, että on kuullut useista juhlista peräisin olevista tartunnoista tapahtuman jälkeen. 

Myös Tulumin sairaalan järjestelmävalvoja toteaa Yahoolle, että useat Art With Me -tapahtumaan osallistuneet ihmiset ovat hakeutuneet hoitoon koronavirustartunnan vuoksi. Myös Yhdysvalloissa todetuilla tartunnoilla on ollut yhteys Art With Me -tapahtumaan.

Asiantuntijoilta moitteita: "Jokainen näistä on potentiaalinen superlevittäjä"

Asiantuntijat ovat huomauttaneet, että tapahtumaan osallistuneet ovat asettaneet muut suureen vaaraan välinpitämättömyydellään – olihan osallistujia eri maista, joissa tautitilanne on voinut olla jopa pahempi kuin Meksikossa. 

– Mielestäni jokainen näistä tapahtumaan osallistuneista on potentiaalinen superlevittäjä, sillä jos yhdelläkin tapahtumassa olleella polisi koronavirus, se voisi levitä kymmeniin muihinkin ihmisiin, CNN:n lääketieteen analyytikko Leana Wen kommentoi yllä olevalla videolla.

Tulumin kunnan päättävä elin kertoo tutkivansa, onko paikallisia määräyksiä rikottu.

Samaan hengenvetoon todetaan, että laillisesti järjestetyn tapahtuman järjestäjät olivat vaatineet maskien käyttöä ja turvavälien ylläpitämistä – monet eivät vaan noudattaneet ohjeita.

Näin tapahtumajärjestäjä kommentoi

Art With Me -tapahtuman järjestäjät ovat kertoneet olevansa pahoillaan siitä, että järjestivät tapahtuman aikana, jolloin Meksikon tautitilanne oli maailman heikoimpia. 

– Huomasimme, ettemme pysty kontrolloida ihmisiä noudattamaan ohjeistusta, järjestäjän CNN:lle lähettämässä tiedotteessa sanotaan.

– Olemme pahoillamme, kun emme peruneet tapahtumaa kokonaan. Pahoittelemme rasitusta, joka on saattanut aiheutua jo nyt liian kovassa paineessa olevalle terveydenhuoltojärjestelmällemme ja etulinjan työntekijöillemme, tiedotteessa lukee. 

Mainehaitta ehti mahdollisesti tapahtua

Tulum on suosittu turistikohde Meksikossa. Paikallisen hotelliyhdistyksen johtaja Davis Ortiz Mena onkin huolissaan juhlien aiheuttamasta mainehaitasta.

– Se vaarantaa ihmiselämän, mutta myös imagomme matkailukohteena, johtaja muotoilee. 

Meksikossa on todettu yli 1,2 miljoonaa koronavirustartuntaa ja virukseen liittyviä kuolemia on raportoitu yli 112 300.

Perjantaihin mennessä itse Tulumin alueella tartuntoja oli vain 303. 

Lue myös:

    Uusimmat