Pfizerin koronarokotteelle käyttölupa Yhdysvalloissa – Trump: Ensimmäinen rokote annetaan vuorokauden kuluessa

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on antanut luvan käyttää Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotetta.

Viraston asiantuntijapaneeli oli jo aiemmin suositellut rokotteen hyväksymistä hätätilannekäyttöön 16-vuotiaille ja sitä vanhemmille potilaille.

Välittömästi uutisen julkaisemisen jälkeen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kommentoi asiaa Twitter-tilillään julkaistulla videolla. Hän sanoi, että rokotteita kuljetetaan jo ympäri maata ja ensimmäiset rokotteet aiotaan antaa alle 24 tunnin kuluessa.

Washington Post kertoi aiemmin, että Valkoisen talon kansliapäällikkö Mark Meadows olisi painostanut FDA:n johtajaa Stephen Hahnia eroamaan, mikäli FDA ei myönnä käyttölupaa perjantain aikana Yhdysvaltojen aikaa.

Koronavirus on kurittanut Yhdysvaltoja rajusti. Yli 330 miljoonan asukkaan valtiossa koronavirustartunnan on saanut Johns Hopkins -yliopiston koronaseurannan mukaan yli 15,8 miljoonaa ihmistä. Lisäksi koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yli 295  000 ihmistä.

Hetkeä ennen FDA:n ilmoitusta Meksiko antoi luvan Pfizerin ja Biontechin rokotteen hätäkäytölle. 

Meksikon ja Yhdysvaltojen jälkeen kuusi maailman valtiota on antanut luvan Pfizerin ja Biontechin rokotteelle. Ennen Yhdysvaltoja ja Meksikoa rokotteen käyttöluvan ovat myöntäneet Britannia, Kanada, Bahrain ja Saudi-Arabia.

Lue myös:

    Uusimmat