Kuvan liivihiippailija potki Mikan talon ovea yöllä ja vaati kyytiä – "Älä vain avaa ovea" – vasta toinen poliisipartio löysi kylmettyneen häirikön jäältä ja pelasti hengen

54-vuotias Mika Kurkinen ja hänen vaimonsa heräsivät maanantain vastaisena yönä ovikellon soittoon.

Lieksan Timitraniemessä oli tuolloin liikkeellä "outo hiippailija", kuten poliisi myöhemmin tiedotteessaan kuvaili.

– Kuului metelöintiä, jalkojen tepsutusta ja huutelua. Metelistä ei oikein saanut selvää. Vaimoni sanoi, että henkilö on Outokumpuun kyytiä vailla, Mika Kurkinen kertoo MTV Uutisille.

Lieksasta Outokumpuun on vajaan kahden tunnin ajomatka.

Kurkisista ovelle oli mennyt ensimmäisenä vaimo. Hän oli huutanut miehelleen, että täällä on joku keltaliivinen mies ovella. Mika puolestaan totesi, että "älä vain avaa ovea".

– Hyvin levottomasti henkilö kulki etupihalla. Kuultiin, kun meni talon päätyyn ja tuli uudelleen etupihalle. Välillä häipyi näkyviltä, sitten ilmestyi ovelle ja potki sitä. Aamulla huomasin, että oli repinyt irti liiketunnistinvalon, Kurkinen sanoo.

"Pian poliisit tulevat" – mutta eivät tulleetkaan

Kun henkilö ei ottanut lähteäkseen, niin Kurkisen mukaan hänen "hyvin topakka" vaimonsa avasi tuuletusikkunan ja huusi, että pian poliisit tulevat.

Poliisit eivät kuitenkaan olleet tulossa aivan heti. Äänekäs hiippailija sen sijaan poistui Timitran leirintäaluetta kohti, jonne läheinen tie myös päättyy.

Hätäkeskuspuhelun jälkeen Kurkiselle soitti poliisi.

– Tenttasivat minua tapahtuneesta. Sanoin, että hiippailija on potkinut ovea, huudellut ja lähtenyt Timitranniemen suuntaan, Kurkinen kertaa.

– Poliisi sanoi, että menee toista tuntia tulla. Totesin vain, että niin varmasti menee, mutta kyllä tänne kannattaa tulla, kun ulkonakin on 25 astetta pakkasta, Kurkinen jatkaa.

Kurkinen soitti hätäkeskukseen poliisin mukaan kello 2.59. Partio saapui paikalle aamuneljältä.

Tulokseton etsintä

Kurkiset jatkoivat tilanteen seuraamista ikkunasta. Keltaliivistä henkilöä ei enää näkynyt. Sen sijaan poliisipartio ilmestyi paikalle.

– Partio haastatteli minua ja kysyivät tarkennuksia. Näytin ottamani valokuvan ja kerroin, että hän meni Timitranniemeen, eikä ole tullut takaisin, Kurkinen sanoo.

Poliisi pyöri Kurkisen mukaansa aikansa paikalla ja myös Timatranniemessä. Ketään ei kuitenkaan mitä ilmeisimmin näkynyt.

– Asia jäi siihen ja aloimme nukkua, Kurkinen toteaa.

Asia ei kuitenkaan jäänyt siihen, sillä maanantaiaamuna kello puoli kuuden aikaan hätäkeskukseen ilmoitettiin, että Lieksalaisen Pielis Rengas Oy:n tiloihin oli murtauduttu. Liiketila sijaitsee parin kilometrin päässä Timitranniemestä.

Myynnissä olleita renkaita, jäätelöitä ja virvoitusjuomapulloja oli levitetty pitkin poikin, poliisi kertoo. Sen sijaan kahvion kassa oli jätetty rauhaan.

Poliisin mukaan lumessa olleet jäljet johdattivat poliisipartion läheisen museon parkkipaikalle, jossa oli rikottu ikkuna. Paikalta myös löytyi epäillyn tekijän jäljiltä hylätty maastopyörä.

Jäältä löytyy ihminen

Kurkinen epäilee poliisin tässä kohtaa yhdistäneen hänen soittonsa rengasliikkeen murtoon.

Ainakin lumi auttoi jälleen poliiseja eteenpäin, sillä hangessa näkyneet jäljet johdattivat poliisipartiota Kurkisen talon läheisyydestä leirintäalueen uimarannalle.

– Poliisi havaitsi noin 300 metrin päässä rannasta jäällä olevan henkilön, joka huusi jotain. Lähemmäksi päästyään partio huomasi, että henkilöllä oli yllään keltainen heijastinliivi, poliisi tiedotti tiistaina.

Huomioitavaa on, että poliisin tiedossa ei vielä ole, onko Kurkisen ovella käynyt ihminen, rengasliikkeen murrosta epäilty ja jäältä löytynyt yksi ja sama henkilö. Sekä kylmettyneellä henkilöllä että Kurkisten ovella hiippailleella oli kuitenkin yllään keltainen liivi.

– On syytä olettaa, että ovat saman henkilön tekemisiä kaikki, mutta se selviää tutkinnan edetessä, komisario, yleisjohtaja Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista sanoo MTV Uutisille.

Jäältä löytynyt henkilö ei osannut poliisille äkkiseltään kertoa, kuinka oli päätynyt jäälle tai ylipäätään Lieksaan. 

Henkilön löytyessä oli pakkasta noin 25 astetta. Henkilön hallussa oli anastetuksi epäiltyä tavaraa sekä epäiltyä huumausainetta. Hänet kuljetettiin sairaalaan.

Komisario Joutjärven mukaan matkassa oli myös tuuria.

– Onnittelin poliisipartiota hengen pelastamisesta. Vaikka rikoksesta on ollut kysymys, niin partio kuitenkin löysi vesistöalueelta henkilön, joka todennäköisesti olisi seuraavan tunnin sisällä… meillä olisi ollut erilainen tehtävä. Olisi todennäköisesti etsitty vainajaa, Joutjärvi arvioi.

Poliisi: "Turha näitä on selitellä"

Keltaliivistä henkilöä epäillään tällä hetkellä varkaudesta, huumausaineen käyttörikoksesta sekä lievästä luvattomasta käytöstä.

Kurkinen tulee muistamaan öisen hiippailijan.

– Kieltämättä oli pelottava tilanne. Mietin, että milloin ikkunat menevät rikki. Hän oli selvästi epävakaassa mielentilassa, Kurkinen sanoo.

– Asumme syrjäseudulla. Tässä korostuu nyt se, että tunti odotellaan, että poliisi tulee paikalle. Kansalaisen turvallisuus on vähän huonolla hoidolla, Kurkinen harmittelee.

Kurkinen korostaa, ettei hän halua kritisoida poliisin toimintaa, vaan pikemminkin poliisin käytössä olevia resursseja.

Komisario Joutjärvi Itä-Suomen poliisista kommentoi partion saapumisviivettä MTV Uutisille seuraavasti.

– Turha näitä on selitellä. Tuon verran siinä on aikaa palanut. Me menemme niillä resursseilla, jotka meillä on. Tuolla partiolla on Pielisen Karjala hallittavanaan. Jos sattuu järven toiselle puolelle tehtävä ja ei ole jäätietä käytettävissä, niin silloin siinä kestää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja