Kuva: Helsinkiin tupsahtelevat huumeruiskujen keräyslaatikot puhuttavat – "Teki inhottavan olon"

Helsingin Ylä-Malmille ilmestynyt huumeruiskujen palautuslaatikko on aiheuttanut paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. MTV Uutisten lukija lähetti kuvan laatikosta, joka on lähellä Malmin Prismaa. 

– Parempihan se on, että neulat menee tuonne boksiin kuin että jäävät esim. lasten hiekkalaatikoihin. Silti, en voi olla lievästi ahdistumatta ajatuksesta, että tällaiselle on edes tarvetta!, hän kirjoittaa.

Sosiaalisessa mediassa laatikko on saanut sekä myönteisiä että kielteisiä kommentteja.

– Vihdoinkin tiedostetaan ongelma ja tehdään asialle jotain! Lisää näitä pönttöjä ympäri Suomea! 

– Tuossa laatikossa voisi kyllä olla joku teksti "haluatko eroon...? hakeudu hoitoon...soita puh..." tms.

– Hyvä idea kyl toi boxi mut kyl voi tulla samalla katastrofi kun pennut / juopot laittaa sen solmuun narkeista puhumattakaan jos niil ei oo neuloi

– Hieno juttu. Näitä enemmän.

– On kauppareitillä. Teki kyllä inhottavan olon, kun näin, tai näen sen joka päivä.

Kymmeniä tulossa ympäri Helsinkiä

Laatikoille on selvä tarve, uskoo Huumeidenkäyttäjien äänitorvena toimiva Suomen Lumme ry.

Laatikoita ilmestynee kesän mittaan useita kymmeniä ympäri Helsingin asuinalueita.

Ensimmäiset laatikot asennettiin jo kolme vuotta sitten Kallion seudulle.

– Ensimmäisenä vuonna, eli vuonna 2013, laatikoita oli viitisentoista. Tänä vuonna niitä on tulossa 50 kappaletta eri puolille Helsingin asuinalueita, Sari Haikarainen Suomen Lumme ry:stä kertoo.

Suomen Lumme ry aloitti huumeruiskun palautuspistetoiminnan, mutta siirtyi myöhemmin konsultoivaksi tahoksi.

"Positiivinen asia"

Haikarainen toivoo, että entistä harvemmin neulat jäisivät lojumaan kaduille, puistikkoihin tai lasten leikkipaikkoihin, joissa ne saattavat aiheuttaa vaaratilanteita.

– Yksikin palautettu ruisku on silti parempi kuin ei mitään, Haikarainen huomauttaa.

Posti- tai roskalaatikon näköinen pömpeli saattaa silti hämätä ohikulkevaa.

– Aluksi laatikossa ollut ruiskunkuva oli niin pieni, että ihmiset erehtyivät luulemaan niitä roskalaatikoiksi – sieltä löytyi käytettyjä pattereita ja ties mitä roinaa. Nyt kuvia on suurennettu, Haikarainen sanoo.

– Ne ovat mielestäni hieno juttu ja positiivinen askel ongelmalliseen asiaan, hän lisää.

Huumeruiskuroskiksia tulossa muun muassa Kallioon, Malmille ja Töölöön

Päävastuu huumeruiskulaatikoista on Helsingin kaupungin rakennusvirastolla. Kaupunki hankkii astiat, huolehtii niiden kunnossapidosta ja etsii niille sopivat paikat.

Astioiden tyhjennyksestä vastaavat hankkeessa mukana olevat järjestöt. Suomen Lumme ry:n lisäksi mukana ovat Ehyt ry, Sininauha ry, Pelastusarmeija, Diakonissalaitos, VVA, eli Vailla vakituista asuntoa ry, sekä Itä-Keskuksen ja Kontulan Symppikset. Järjestöjen edustajat toimivat hankkeessa myös vertaistukena käyttäjille. He muun muassa kertovat, mistä asioita löytyy ja miten niitä käytetään.

Helsingin kaupungin rakennusviraston aluesuunnittelija Petri Arponen kertoo, että kaupunki on hankkeessa mielellään mukana muun muassa siksi, että puistoihin ja muualle maastoon jätetyt ruiskut ovat turvallisuusriski puistotyöntekijöille ja tavallisille kansalaisille.

Arposen mukaan helsinkiläiset ovat suhtautuneet roskiksiin yllättävän myönteisesti.

– Kun aloitimme kokeilun, pelkäsin sitä, minkälainen palauteryöppy niistä tulee. Ulkomailta saadun kokemuksen perusteella asukkaat kokevat astian leimaavan asuinaluetta ja sillä asuvia ihmisiä. Meillä tällaista ei tullut ollenkaan. Kaikki saamamme palaute oli hyvää tai neutraalia, Arponen toteaa.

Rakennusviraston vapaaehtoistyön koordinaattori Riitta Partanen kertoo, että laatikot sijoitetaan paikkaan, jonka lähellä toimii hankkeessa mukana oleva yhdistys.

Tällä ja ensi viikolla Helsinkiin asennetaan 14 uutta astiaa. Ne sijoitetaan Kannelmäkeen (juna-asemalle), Malmille (muun muassa Prisman ja kirjaston lähelle), Töölöön, Kallioon, Alppilaan, Kontulaan ja Itä-Keskukseen.

Partanen kertoo, että huumeruiskuroskalaatikoihin palautettiin reilun vuoden kestäneen kokeilun aikana noin 3 000 neulaa.

– 3 000 neulaa poissa maastosta on merkittävä määrä, Partanen toteaa. 


Lue myös:

    Uusimmat