Mainos

Helsinkiläisäidin karmea löytö päiväkodin vierestä: Revitty pussi täynnä huumeneuloja – "Osassa oli verta mukana"

Helsingin Malmilla sijaitsevan päiväkodin vieressä, vain viiden metrin päässä päiväkodin aidasta, odotti eilen aamulla järkyttävä näky. Revitystä roskapussista oli levinnyt tielle useita huumeneuloja, tablettilevyjä ja jopa irtonaisia pillereitä.

Malmilaisen Minna Koskelinin naapuri soitti puoli yhdeksän aikaan ja pyysi paikalle.

– Lapseni on hoidossa siinä päiväkodissa. Olihan se näky aivan kauhea. Keräsimme maasta ainakin 12 ruiskua, joista osassa oli vertakin vielä mukana. Ruiskuja oli muovipussissa vielä lisääkin, emme ryhtyneet sen tarkemmin sitä avaamaan, Koskelin kertoo MTV Uutisille.

Lisäksi ympäristössä oli erilaista pilleriroskaa. Erityisesti kolmen lapsen äitiä järkytti irtonaisena lojuneet pillerit. 

– Viereisessä puistossa leikkii paljon tuttujeni ja sukulaisteni lapsia. Alueen lapset ovat oppineet kyllä varomaan neuloja, mutta pillerit ovat uutta. 

Koskelin soitti roskista hätäkeskukseen, josta ei kuitenkaan apuja tullut.

– Sieltä todettiin, että eiköhän poliisi ole jo tästä tietoinen. Emme kuitenkaan voineet jättää roskia lojumaan siihen päiväkodin viereen, joten haimme hanskat ja pusseja ja siivosimme roskat. Sitten veimme ne läheiseen apteekkiin, jossa oli oma roskis tämänlaisille jätteille. 

Koskelin ei ole ensimmäistä kertaa siivoamassa huumeidenkäyttäjien jättämiä roskia. Hänen mukaansa alueen huumeongelma on parin viimeisen vuoden aikana kasvanut selvästi. 

– On näitä ennenkin löytynyt ja olen niitä korjannut pois. 3-vuotias lapseni ei saa enää leikkipuistoissakaan seikkailla pusikoissa, sillä niistäkin on löytynyt ruiskuja. Huumeidenkäyttäjiin törmään melkeinpä joka päivä, ruiskuja alueella näkyy viikoittain, Koskelin summaa.

Hän vetoaa huumeidenkäyttäjiin, ettei ruiskuja jätettäisi maahan. 

– Miksi käyttää niitä huumeita lasten leikkipaikoilla ja koulujen pihoilla? Ja miksi jättää ruiskuja lojumaan? Täällä on roskiksia paljon, piikkiroskiksiakin alueelta löytyy. Kouluissa ja päiväkodeissa asiasta varmasti puhutaan, mutta alueella kuitenkin liikkuu lapsia.

Partio paikalle? "Mahdotonta"

– Todella surkeaa ja surullista, ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista kommentoi äidin löytöä.

– Hän on toiminut oikein hävittäessään neulat, ettei kukaan lapsi satuta niihin itseään. 

Roimun mukaan pääkaupunkiseudulla ilmenee aina aika ajoin paikkoja, joista löytyy huumeidenkäyttöön liittyvää välineistöä. Usein kyse on yksittäisistä neuloista, joita löytyy ympäri kaupunkia rauhallisena pidettyjen alueiden ympäristöstä. 

Harvinaista ei ole, että paikat ovat leikkipuistoja, päiväkodin pihoja tai edes se, että käytettyjä neuloja on alueella useampia.

– Resurssimielessä on mahdoton ajatus, että poliisipartiot tulisivat paikalle tällaisten löytöjen kohdalla. Poliisi on päivittäin useita kertoja tekemisissä huumeidenkäyttäjien ja huumevälineiden kanssa, ja tällöin poliisi huolehtii joka kerta välineistön hävittämisestä asianmukaisesti.

Roimun mielestä on tärkeää, että välinelöytöjen tekijä huolehtii neulat roskikseen, varsinkin jos lähettyvillä liikkuu lapsia. Tärkeää on huolehtia siitä, ettei neula pääse pistämään siirron tai kuljetuksen aikana, sillä käytetyissä välineissä on tartuntavaara.

– Yksittäiset neulat voi laittaa vaikka muovipulloon ja roskikseen. Myös maitotölkki tai vastaava käy, jos muuta ei ole – kunhan astia on sellainen, ettei neula pääse pistämään siitä helposti läpi. Jos neulan heittää sellaisenaan roskikseen, täytyy muistaa, että joku ne roskiksetkin tyhjentää. 

Vahinkoja poliiseillekin

Jos ongelma tietyllä alueella on jatkuva, voivat asukkaat tai kiinteistöissä toimivat hankkia paikalle neulojen hävittämiseen tarkoitetun laatikon. 

– Toki silloin on erityisen tärkeää, ettei kukaan lapsi pääse niihin käsiksi, mikään avoämpäri ei siis tähän sovellu. 

Roimun mukaan välillä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kiertää juttuja, joiden mukaan lapsi on saanut vahingossa piston käytetystä neulasta. Yleistä se ei kuitenkaan missään nimessä ole. 

– Tiedän, että ihan poliiseillekin on tapahtunut vahinkoja käytettyjen neulojen kanssa, joten varovainen pitää jokaisen olla, Roimu sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.