Perinteisen, aidon kuusen tuoksu ja vehreys tuo joulun. Kuusen koristelu on monille aivan niitä olennaisimpia lapsuuden ydinmuistoja. Joulupuuseuran mukaan noin 1,4 miljoonaa joulukuusta pystytetään vuosittain. Niistä valtaosa on suomalaisesta maaperästä kasvuvoimaa ammentaneita havupuita, kuten Hyvinkään Aksulan kuusitilalla.
Hyvinkääläisellä Aksulan kuusitilalla avautuu lähes satumainen näkymä lumettomasta joulukuusta huolimatta: noin viiden hehtaarin alueella kasvaa siisteissä rivistöissä eri ikäisiä kotimaisia metsäkuusia.
Tilalla vierailevia tervehtii komean puusta veistetyn joulupukkipatsaan lisäksi kolmannen polven kuusiyrittäjä Aleksi "Aksu" Toikka, joka huikkaa vierailijoille, että kodan tulisijalla lämpenee glögi ja makkaraakin on.
Toikan suku on käynyt joulukuusikauppaa jo vuodesta 1981. Aleksi kertoo, että kulki jo 12-vuotiaana isänsä mukana myymässä kuusia ja lopullinen hurahtaminen kuusten kasvattamiseen tapahtui paria vuotta myöhemmin.
– Noin 15-vuotiaana alkoi homma kiinnostamaan niin paljon, että oli pakko alkaa kasvattamaan oikein kunnolla, Toikka kertoo nuotion äärellä.
– Tämä on tietyllä tapaa kuin tauti, eli tätä on vain tehtävä joka vuosi, että ei tästä pääse millään eroon.
Lähes päivittäin kuusitilalla puuhasteleva Toikka kertoo, että parasta kuusten kasvattamisessa on seurata puun kiehtovaa kehitystä, sekä asiakkaat, joita vierailee Aksulassa kokonaisina perheinä.
– Tämä on sellainen tuote, että harvoin tulee ikäviä asiakkaita. Kuitenkin joulumieli on se, mitä ihmiset hakevat, Toikka kiittelee.
