Mainos

Kuusivuotiaiden rokotukset hinkuyskää vastaan aloitetaan pian

Kuusi vuotta täyttäneitä lapsia aletaan rokottaa hinkuyskää vastaan ensi vuoden alusta lähtien.

Kaikki 6 vuotta täyttäneet lapset rokotetaan hinkuyskää vastaan ensi vuoden alusta lähtien. Hinkuyskärokotukset aloitetaan,koska hinkuyskä on lisääntynyt hälyttävästi viime vuosina.

Lapset rokotetaan alle kaksi vuotiaina hinkuyskää vastaan, mutta suoja häviää 5-10 vuoden kuluessa. Erityisen vaarallista se on vauvoille, joita ei ole vielä rokotettu.

Vuosittain todetaan noin 500-1000 hinkuyskätapusta ja nämä ovat vain pieni osa todellisesta määrästä. Hinkuyskää on erityisen paljon koululaisilla seitsemästä vuodesta eteenpäin. .

Hinkuyskän tyypillisiä oireita ovat kova, puuskittainen yskä, joka voi jatkua kuukausia.

-Yleensä hinkuyskää hoidetaan antibiooteilla, mutta siinä vaiheessa kun tauti todetaan, sillä ei ole vaikutusta itse tautiin, mutta estetään sen leviäminen, sanoo Kansanterveyslaitoksen tutkija Terhi Kilpi.

Hinkuyskä on helposti tarttuva tauti, joka leviää pisaratartuntana henkilöstä toiseen. Erityisen vaarallinen tauti on imeväisikäisille, joita ei vielä ole rokotettu. Tällöin tauti voi johtaa jopa kuolemaan.

Nyt 6-vuotiaille annettava hinkuyskärokote on uuden tyyppinen.

- Uusi rokote on niin sanottu soluton hinkuyskärokote. Nykyinen sisältää hinkuysköbakteereja ja tämä uusi rokote sisältää bakteerien osasia, siksi se yleesä aiheuttaa vähemmän haittavaikutuksia, Kilpi sanoo.

Kansanterveyslaitos joutuu toisinaan tarkistamaan rokotusohjelmaa, jos jokin tauti lisääntyy hälyttävästi. Viimeksi lisärokotus on annettu aivokalvontulehdusta vastaan kymmenen vuotta sitten.

(Kymmenen uutiset 17.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.