Kuusinkertainen olympiavoittaja lyö hanskat tiskiin – värikästä uraa synkensi päätös, jossa viitattiin dopingiin: "Järkyttävää"

Kaukalopikaluistelun kuusinkertainen olympiavoittaja Viktor An, 34, lopettaa uransa. Alkuaan eteläkorealainen ja myöhemmin urallaan Venäjää edustanut An kertoi päätöksestään avoimessa kirjeessä, jonka on julkaissut venäläinen R-Sport.

An viittasi lopettamispäätöksessään nykyisiin polvikipuihinsa, joista toipuminen vie kauan aikaa. 

– On todella vaikeaa harjoitella täysipainoisesti. Jatkuvan polvikivun lisäksi on ilmennyt muita loukkaantumisia, minkä myötä on entistä vaikeampi pysyä kunnossa. Päätin näin, että on oikea aika jättää urheilu, An kertoi.

Alun perin Ahn Hyun-soona tunnetun Viktor Anin uralla nähtiin muutama kohahduttanut episodi. Hän vaihtoi Etelä-Koreasta Venäjän riveihin vuonna 2011, ja Anin isän mukaan päätöksen syynä oli, ettei Etelä-Korean luisteluliitto osoittanut hänelle tukea.

Lisäksi An ilmoitti ensi kerran lopettamisestaan vuonna 2018, mutta palasikin kaudeksi 2019–20. Sesonki jäi kuitenkin hänen osaltaan lyhyeksi polvivaivojen myötä.

Anin uran kenties surullisin tapahtuma ajoittui vuoteen 2018, jolloin hän ei saanut osallistua Pyeongchangin talviolympialaisiin. Venäjä suljettiin maana Pyeongchangin olympialaisista maan dopingskandaalin myötä, mutta puhtautensa osoittaneille urheilijoille annettiin mahdollisuus kisata neutraalin lipun alla. 

An oli yksi urheilijoista, jolle tätä mahdollisuutta ei suotu. Kansainvälinen olympiakomitea KOK ei tarkentanut päätöksen syitä, mutta viittasi "kauan kestäneisiin epäilyihin" dopingin käytöstä.

An kirjoitti tämän jälkeen avoimen kirjeen KOK:n puheenjohtaja Thomas Bachille.

– On järkyttävää, ettei ole olemassa konkreettista syytä, joka selittää minun pois jättämisen olympialaisista. Jatkossa ihmiset pitävät minua urheilijana, joka on käyttänyt dopingia, An latasi.

Ania pidetään yhtenä lajinsa kaikkien aikojen parhaista. Hän saavutti muun muassa kuusi olympiakultaa ja kaksi -pronssia. Olympiavoitoista kolme tuli Etelä-Korean ja kolme Venäjän edustajana.

Lue myös:

    Uusimmat