Venäjän urheilutähdeltä kovaa kritiikkiä johdolle: ”Kuka korvaa sen, mitä olen menettänyt?”

6:32
Wada sulki maanantaina Venäjän neljäksi vuodeksi alaisistaan urheilukilpailuista.

Korkeushypyn maailmanmestari Maria Lasitskene syyttää Venäjän urheilujohtajia urheilijoiden hylkäämisestä syvenevässä dopingkriisissä, joka uhkaa johtaa maan sulkemiseen kaikesta huippu-urheilusta neljäksi vuodeksi.

Maailman antidopingtoimisto Wada antoi maanantaina Venäjälle neljän vuoden osallistumiskiellon alaisiinsa olympia- ja MM-kisoihin. Samalla Venäjältä kiellettiin vastaavien arvokisojen järjestäminen vuoteen 2022 asti.

Ensimmäisenä edessä ovat Tokion kesäolympialaiset, joiden lisäksi ajanjaksolle mahtuvat myös muun muassa vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat Qatarissa ja talviolympialaiset Pekingissä.

Venäläiset urheilijat saavat silti mahdollisuuden osallistua kesäolympialaisiin neutraalin lipun alla, mutta maan kirkkaimpiin yleisurheilutähtiin kuuluvan Lasitskenen mukaan tapahtunutta on vaikea paikata.

– Olen jo joutunut jättämään yhdet olympialaiset väliin ja puolitoista vuotta kansainvälisiä kilpailuita, ja nyt näyttää, ettei loppua näy, Lasitskene kertoo avoimessa kirjeessään.

– Ja ketä voin lopulta syyttää siitä? Kuka korvaa sen, mitä olen menettänyt? hän jatkaa.

Venäjän urheilujohto haluton auttamaan urheilijoita

Lasitskene on kolminkertainen maailmanmestari ja yksi harvoista kritiikkiä Venäjän yleisurheiluliittoa kohtaan esittäneistä urheilijoista. Hänen mukaansa johtajien virheet ovat siirtyneet urheilijoiden maksettaviksi.

Vaikka sotku Venäjän yleisurheilun ympärillä ottaa uusia kierroksia, korkeushyppääjän oma tilanne näyttää silti valoisammalta. Hän on yksi urheilijoista, joiden kilpailuihin vapauttamista Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF parhaillaan pui. Tältä prosessilta vain puuttuu ylimmän urheilujohdon tuki.

– Miten olemme tulleet siihen tilanteeseen, että urheilijan pitäisi olla ilahtunut siitä, että saa kilpailla neutraalilla statuksella?

– Olivatko urheiluministeri ja Venäjän olympiakomitea todella tyytyväisiä siihen, millaista työtä Venäjän yleisurheiluliitto on tehnyt? Lasitskene jatkaa kysymyksiään.

Venäjän odotetaan valittavan Wadan päätöksestä Urheilun vetoomustuomioistuimeen CAS:iin, joka lopulta linjaa päätöksen oikeudenmukaisuuden.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja