Vladimir Putin ärähti "olympiahengen vastaisesta" sanktiosta – yhdysvaltalaispomo ryöpyttää venäläisiä törkeästä käytöksestä

Antidopingkomitea sulki Venäjän arvokisoista vuosiksi – tästä on kyse urheilumaailmaa ravisuttavassa doping-vyyhdessä 7:16
Maailman antidopingtoimisto Wada ilmoitti Venäjän sulkemisesta neljäksi vuodeksi maanantaina.

Venäjällä on perusteet valittaa maailman antidopingtoimiston Wadan maanantaina julistamasta päätöksestä asettaa Venäjä neljän vuoden dopingpannaan, uskoo maan presidentti Vladimir Putin

Venäjän saama panna pitää sisällään muun muassa seuraavat kesä- ja talviolympialaiset vuosina 2020 ja 2022 sekä jalkapallon MM-turnauksen 2022. Rangaistuksen taustalla on laajaa testitulosten manipulointia ja todisteiden tuhoamista. 

Putin kommentoi Wadan päätöstä Pariisissa, missä hän osallistuu niin sanotun Normandia-ryhmän huippukokoukseen. Hänen mielestään rangaistuksen taustalla ovat poliittiset tarkoitukset.

–  Venäjän olympiakomitean toimissa ei ole mitään paheksuttavaa, ja jos näin on, maan pitäisi osallistua kisoihin oman lippunsa alla. Se on kirjattu olympiakomitean peruskirjaan. Tässä mielessä Wadan päätös rikkoo olympiakomitean peruskirjaa, Putin sanoi.

Pääministeri Dmitri Medvedev lähetti maailmalle samanlaisen viestin venäläisten uutistoimistojen välityksellä.

–  Tämä päätös on jatkoa Venäjän vastaiselle hysterialle, joka on jo muuttunut krooniseksi, Medvedev muotoili vastauksensa Wadan päätökseen.

Venäjällä on 21 päivää aikaa valittaa Wadan maanantaina julkistamasta rangaistuksesta urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin.

"Venäjä vain rohkaistunut"

Rion 2016 kesäolympialaisissa ja Pyeongchangin 2018 talvikisoissa kilpaili vain yksittäisiä venäläisurheilijoita ilman kansallistunnuksia, kun Venäjä suljettiin kisoista ylhäältä johdetun dopingohjelman takia. Yleisurheilussa sulku on jatkunut neljä vuotta.

Rangaistukset perustuivat kanadalaisen oikeustieteen professorin Richard McLarenin johdolla laadittuun raporttiin, joka osoitti yli tuhannen venäläisurheilijan hyötyneen maan dopingohjelmasta 30 eri lajissa vuosina 2012–2015.

Maanantaina tullut päätös liittyy Wadan tekemiin tutkimuksiin Venäjän antidopingtoimistolta Rusadalta saaduista tiedoista. Niistä puuttui satoja positiivisia testituloksia. Niitä oli poistettu Rusadan tiedostoista jo 2016 ja 2017, mutta dataan oli kajottu vielä joulukuussa 2018 ja tammikuussa 2019.

Yhdysvaltojen antidopingtoimiston Usadan pomon Travis Tygartin mukaan Venäjä näyttää vain rohkaistuneen aiemmista sanktioista. 

– Käytös ei ole muuttunut. Se on vain rohkaistunut ja tullut törkeämmäksi joka kerta, kun kansainvälinen antidopingyhteisö asettaa rangaistuksia, Tygart kommentoi.  

– Kysymys kuuluu: työnnämmekö päämme hiekkaan ja teeskentelemme, ettei tätä tapahtunut ja käännämme sivua?

Tygart kutsuu Sotshin dopingvedätystä "suurimmaksi petokseksi olympiahistoriassa". Hänen mukaansa Venäjä ei ole suhtautunut vakavuudelle saamaansa rangaistukseen. 

– Pyeongchangin olympialaisissa tuimme (venäläis)urheilijoiden osallistumista neutraalin lipun alla, mutta tämä käytäntö on muuttunut täydeksi teeskentelyksi ja pilkaksi, kun Venäjältä on kisoissa täysi delegaatio, eikä käytös ole muuttunut, Tygart jyrisee.  

Lue myös:

    Uusimmat