Kuusi vapaaehtoista sulkeutui Mars-kapseliin 1,5 vuodeksi

Moskovassa on alkanut koe, jossa kuusi miestä sulkeutui vapaaehtoisesti avaruusmoduuliin puoleksitoista vuodeksi. Kokeella on tarkoitus tutkia Marsiin suuntautuvan avaruusmatkan psykologisia ja fyysisiä vaikutuksia.

Kokeen on määrä kestää 520 päivää. Se jäljittelee todellisen Mars-lennon aikataulua: 250 päivää menolentoon, 30 päivää Marsissa ja 240 päivää takaisin Maahan.

Kokeeseen osallistuu yksi italialainen, yksi ranskalainen, kolme venäläistä ja yksi kiinalainen mies. Puolentoista vuoden ajan he voivat olla yhteydessä ulkomaailmaan vain sähköpostin välityksellä.

Todellisen Mars-lennon tavoin miehistö joutuu tulemaan toimeen rajoitetuilla ruoka-annoksilla ja heidän ainoa yhteytensä ulkomaailmaan on sähköposti. Tosin sekin saattaa hidastella kymmeniä minuutteja.

- Tämä on hyvin koettelevaa meille kaikille. Emme näe perheitämme emmekä ystäviämme, mutta uskon että tämä on suurenmoista aikaa elämässämme, sanoi kokeeseen osallistuva kiinalainen Wang Yue.

Naisia ei haluttu moduuliin

Koetta on arvosteltu, koska siihen ei osallistu yhtään naista. Arvostelijoiden mukaan olisi ollut tärkeää testata, miten miesten ja naisten väliset seksuaaliset jännitteet vaikuttaisivat Mars-lennon sujumiseen.

Venäläisen asiantuntijan mukaan miehet pystyvät paremmin keskittymään työntekoon, kun heidän ei tarvitse taistella naispuolisten miehistön jäsenten huomiosta.

- Miehistön on parempi olla samaa sukupuolta. Kukaan ei ole vielä onnistunut poistamaan ihmisen perusviettiä, Juri Karash sanoi Venäjän tv:ssä.

Kokeen tarkoituksena on jäljitellä todellisen Mars-lennon aikataulua: 250 päivää menolentoon, 30 päivää Marsissa ja 240 päivää takaisin Maahan. Vapaaehtoisten päivät Venäjän biolääketieteellisen instituutin IBMP:n tiloissa Moskovassa jaetaan kolmeen osaan: kahdeksan tuntia unta, kahdeksan tuntia työtä ja kahdeksan tuntia vapaa-aikaa.

Kolmihenkinen ryhmä viettää kuukauden erillään muista erityismoduulissa, joka jäljittelee laskeutumisalustaa. Ryhmän jäsenistä kaksi tutkii eristystiloihin rakennettua Mars-planeettaa.

Koe on Euroopan avaruusjärjestön Esan ja IBMP:n yhteishanke.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat