Kuusi limaista kysymystä ja vastausta: Näitä olet aina pohtinut räästä

Koronan oireet vertailu 0:37
Korona, influessa vai flunssa? Grafiikka antaa osviittaa, mikä sairaus vaivaa.

Ällöttääkö räkä? Monia puistattavalla eritteellä on ihmiskehossa tärkeä tehtävä.

Health-sivusto kokosi yhteen limaisia kysymyksiä räästä.

1. Mitä räkä on?

Räkä on limaa, jota muodostuu ylähengitysteiden limakalvoilla nenässä, kurkussa ja keuhkoissa.

Räkä koostuu pääosin vedestä, mikä antaa sille sen tyypillisen nestemäisen koostumuksen. Lisäksi räkä sisältää suolaa ja proteiineja, kuten musiineja. Musiinit ovat niin sanottuja lima-aineita, jotka antavat eritteille tahmeutta ja liukkautta.

2. Miksi ihminen tuottaa räkää?

Räkä ällöttää monia, mutta sillä on olennainen tehtävä: kerätä ja kuljettaa elimistöstä pois taudinaiheuttajia, kuten likaa ja mikrobeja, minkä vuoksi räkää ei kannatakaan syödä. Lisäksi räkä kosteuttaa ylähengitysteitä.

Flunssassa rään tuotanto lisääntyy, selittää amerikkalainen allergia- ja sisätautilääkäri Tania Elliott Health-sivustolle. Tarkoituksena on estää mikrobien eteneminen syvemmälle keuhkoihin. Hengitysteissä olevat pienet värekarvat liikuttavat limaa kohti nielua, jotta ihminen voi pärskiä mikrobit keränneen rään pois.

3. Miksi räkä muuttuu paksummaksi, kun ihminen sairastuu?

Rään rakenne vaihtelee. Allergisessa nuhassa nenästä valuu yleensä kirkasta ja vetistä limaa. Infektion iskiessä rään väri samentuu, sillä siinä on mukana bakteereja ja viruksia, ja siitä tulee sitkeämpää.

Myös elintavat vaikuttavat rään väriin ja koostumukseen. Tupakoitsijoiden tuottama lima on yleensä paksumpaa ja rään tuotanto runsaampaa. Lisäksi elimistöä kuivattavat lääkkeet voivat tehdä räästä paksumpaa.

4. Miksi räkäisyys tekee hengittämisestä vaikeampaa?

Räkä itsessään ei yleensä tuki hengitysteitä vaan kyse on tavallisemin limakalvojen turpoamisesta. Nenän tukkoisuutta voi lievittää verisuonia supistavilla lääkkeillä, joita tulee käyttää vain lyhytaikaisesti. Myös nenähuuhtelukannu helpottaa tukkoisuutta.

5. Auttaako juominen irrottamaan räkää?

Runsas juominen voi auttaa ohentamaan räkää, jolloin sitä on helpompi erittää. Flunssassa on syytä huolehtia riittävästä nesteytyksestä siksikin, että ruokahalun kadotessa ravinnosta saatavien nesteiden saanti vähenee helposti. Lisäksi kuumeen aiheuttama hikoilu aiheuttaa nesteiden poistumista kehosta.

6. Miten luontaislääkkeillä räkäisyydestä pääsee eroon?

Hunajalla on kosteuttavia ja antibakteerisia vaikutuksia, jotka tekevät siitä parhaan lääkkeen ylähengitystieinfektioiden aiheuttamien oireiden ja erityisesti yskän hoitoon. Elokuussa ilmestyneessä tutkimuksessa hunaja peittosi itsehoitolääkkeet, kuten antihistamiinit, yskänlääkkeet ja kipulääkkeet.

Toinen kokeilemisen arvoinen luontaislääke on eukalyptus ja tuliset ruoat, jotka voivat avata tukkoista nenää.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat