Mainos

Kuumennus tai pakastus ei tapakaan porkkanan vitamiineja

Suomalaisen ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa siitä, ettei syö kasviksiaan tuoreena. Ruoanvalmistus ja pakastaminen hävittävät terveellisiä ravintoaineita ruoasta, mutta vähemmän kuin vanhastaan on ajateltu.

Joissakin tapauksissa kuumentaminen voi jopa lisätä ruoan terveellisyyttä. Esimerkiksi ketsupissa tietyt hyvät ravintoaineet imeytyvät paremmin elimistöön kuin tuoreessa tomaatissa, kertoo ravitsemustieteen tutkija Sari Voutilainen Kuopion yliopistosta.

Tutkija penkoi viimeaikaisia ravintotieteen tutkimuksia ja tuli siihen tulokseen, että valmistus ei merkittävästi vaikuta terveyttä edistäviin ainesosiin. Herkimmin prosessointiin reagoivat C-vitamiini ja folaatti eli yhdentyyppinen B-vitamiini. Niihinkin valmistus vaikuttaa vähemmän kuin ennen on ajateltu.

Ravinteita toki häviää sitä enemmän, mitä enemmän ruokaa prosessoidaan tai mitä kuumemmaksi ruokaa kuumennetaan, mutta tällä ei ole terveyden kannalta käytännön merkitystä.

Ravintoneuvontaa antava Marttaliittokin myöntää vaihtaneensa hiljattain neuvonnassaan uuteen aikakauteen. Nykyään korostetaan kyllä edelleen sitä, että pitäisi syödä puoli kiloa kasviksia päivässä, mutta kuumentamista tai pakastamista ei pidetä yhtä pahana kuin ennen.

- Uskon, että oppien muutokseen on vaikuttanut se, että tätä on tutkittu nyt uudelleen paremmilla menetelmillä ja seikkaperäisemmin, sanoo liiton hallituksen puheenjohtaja Merja Siltanen.

Pakastus säilyttää ravinteet

Pakasteiden laatu on parantunut elintarviketeollisuuden prosessien tehostuessa ja nopeutuessa. Esimerkiksi porkkanat pakastetaan niin pian noston jälkeen, etteivät ravinteet pääse katoamaan. Juurekset myös pakastetaan erittäin alhaisissa lämpötiloissa.

Viime vuonna valmistunut brittitutkimuskin puhuu pakasteiden puolesta. Siinä selvisi, että alle -18 asteessa säilytettyjen pakasteiden ravintoarvot eivät merkittävästi vähene vielä vuodenkaan säilytyksen aikana.

Useissa tapauksissa pakastevihanneksissa oli ravintoaineita jopa paremmin tallella kuin pitkään varastoiduissa käsittelemättömissä kasviksissa.

C-vitamiinia tulee tarpeeksi

Keittämisessä ravinteita liukenee niin vähän, että sillä ei ole terveyden kannalta merkitystä.

- Sadasta grammasta tuoretta porkkanaa saa 8,5 prosenttia C-vitamiinin päivittäisestä tarpeesta ja keitetystä 5,5 prosenttia, Voutilainen toteaa.

Paistaminen tuhoaa C-vitamiinia vain hitusen enemmän kuin keittäminen.

C-vitamiinista ei suomalaisilla ole edes puutetta. Folaattia sen sijaan saadaan keskimäärin vähän alle suositusten. Folaatteja tarvitaan solujen normaaliin jakaantumiseen ja kasvuun.

Kansanterveyttä tutkiva Voutilainen huomauttaa, että suomalaisten suurin terveysongelma ei liity hyvien ravintoaineiden puutteeseen vaan siihen, että ihmiset syövät liikaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.