Kuumailmapalloilijat jo Karibian yllä

Kuumailmapallo Breitling-Orbiter 3 oli tänään jo Karibianmeren yllä ja enää kahden vuorokauden päässä ensimmäisestä välilaskuttomasta maailmanympärilennosta kuumailmapallolla. Jos kaikki menee hyvin, pallon odotetaan saapuvan Mauretanian tai Marokon ylle Länsi-Afrikkaan lauantai-iltana kello 20 Suomen aikaa.

Sveitsiläinen psykiatri Bertrand Piccard, 41, ja brittiläinen entinen sotilaslentäjä Brian Jones, 51, olivat aiemmin olleet suurissa vaikeuksissa ja lennon pelättiin jo keskeytyvän. Pallo joutui odotettua aikaisemmin pois yläilmojen suihkuvirrasta ja alkoi ajautua kohti etelää.

Polttoainetta kului jo tiistai-iltana poikkeuksellisen paljon ja gondolin lämpötila laski kahdeksaan asteeseen Celsiusta.
-Seikkailu oli melkein ohi. Sanoin muille lennonjohtohuoneessa oleville torstain vastaisena yönä, että vielä kuusi tuntia tällaista lentämistä ja lento olisi ohi, kertoi lentoa maasta johtava belgialainen meteorologi Luc Trullemans.

Hypnoosista apua

Jo kolmatta maailmanympärilentoaan yrittävä Piccard kuulosti eilen lennonjohdon mukaan huolestuttavan uupuneelta ja ahdistuneelta ollessaan radioyhteydessä Geneven lentokentällä olevaan johtokeskukseen. Hän alkoi kuitenkin voida paremmin saatuaan radioitse hypnoosihoitoa Lausannessa Sveitsissä olevalta lääkäriystävältä ja levättyään yön.

Torstaina iltapäivällä tilanne oli jo parempi. Mieliala oli kohonnut ja pallo lensi 94 kilometrin tuntinopeudella Jamaikan yllä runsaan 10 000 metrin korkeudessa kohti Haitia päästäkseen illalla Guadeloupen pohjoispuolella kulkevaan suihkuvirtaan. Kuumailmapallon katsotaan lentäneen maailman ympäri, kun se on ylittänyt pituusaste 9,27:n läntistä pituutta. Piccard ja Jones lähtivät 1. maaliskuuta Euroopan kuumailmapallokeskuksesta Chateu d'Oexistä Sveitsin Alpeilta.

Laskeutumispaikkaa ei vielä tiedetä

Tarkka laskeutumispaikka ei ole vielä tiedossa, mutta Piccard ja Jones yrittävät välttää laskeutumista Mauretanian aavikolle, Algeriaan tai Libyaan. Mereen laskeutumistakaan ei ole suljettu pois. Piccardilla ja Jonesilla on kaiken varalta laskuvarjot, kumiveneet, pelastusliivit, märkäpuvut ja ruokaa moneksi päiväksi.

Lentäjät ovat taittaneet jo yli 33 000 kilometrin matkan ja rikkoneet Steve Fossettin elokuussa 1998 tekemän virallisen ilmapallojen matkalentoennätyksen, 22 910 kilomteriä. Saavuttuaan tiistai-iltana Meksikon rannikolle Piccard ja Jones olivat ylittäneet ensimmäisinä Tyynenmeren kuumailmapallolla ilman välilaskua. Perjantaina Piccardin ja Jonesin odotetaan rikkovan brittien Andy Elsonin ja Colin Prescotin nimissä olevan ilmapallojen kestävyyslentoennätyksen, joka on 17 päivää, 18 tuntia ja 25 minuuttia.

Elson ja Prescot poimittiin viikko sitten Tyynestämerestä Japanin läheltä, kun he olivat joutuneet huonon sään ja sankan lumipyryn vuoksi luopumaan kolmannesta maailmanympärilentoyrityksestään. Brittiläisen lento- ja levy-yhtiöiden omistajan Richard Bransonin yritys päättyi puolestaan 25. joulukuuta mereen Havaijin edustalla.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat