Skotlannissa kuukautissuojat ovat vastedes ilmaisia – ensimmäisenä maailmassa!

Skotlanti on ensimmäisenä valtiona maailmassa alkanut tarjota ilmaisia kuukautissuojia kaikille niitä tarvitseville.

Kuukautisköyhyys on ongelma monelle menstruoivalle henkilölle ympäri maailman. Pari euroa maksavat kuukautissuojat eivät kuulosta kalliilta hankinnoilta, mutta vuosikymmenten aikana niistä kertyy iso lasku.

Käytännössä ihminen voi joutua kaupassa valitsemaan sen väliltä, ostaako kuukautissuojia vai ruokaa. Ilman kuukautissuojia puolestaan esimerkiksi töissä tai koulussa käyminen muuttuu hankalaksi.

Skotlanti on nyt ensimmäisenä valtiona puuttunut ongelmaan lainsäädännöllä. Elokuun puolivälistä alkaen maan hallintoalueiden viranomaisten tulee varmistaa, että jokainen kuukautissuojia tarvitseva saa tuotteet ilmaiseksi.

Skotlannin parlamentti hyväksyi aiheeseen liittyvän esityksen marraskuussa 2020. Suunnitelman mukaan kuukautissuojat tulee saada käyttöönsä "kohtuullisen helposti ja arvokkaasti". Kuukautissuojia jakavien tahojen, kuten koulujen, tulee tarjota niitä kysymättä ja ilman vaadetta todistella tarvettaan.

Kuukautisköyhyyteen liittyy paitsi häpeää huonosta rahatilanteesta myös itse kuukautisista. Etenkin nuoria tyttöjä siteiden ja tamponien ostaminen voi nolottaa.

Miten kuukautisköyhyyteen on muualla puututtu?

Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että ilmaisia kuukautissuojia on jaettu englantilaisissa ylä- ja alakouluissa tammikuusta 2020 asti. Myös joissain Yhdysvaltojen osavaltioissa koulut tarjoavat ilmaisia kuukautissuojia niitä tarvitseville.

Toinen tapa puuttua kuukautisköyhyyteen on verotus. Keniasta tuli vuonna 2004 ensimmäinen maa, joka teki kuukautissuojista verottomia. Myöhemmin samaan ratkaisuun on päädytty esimerkiksi Kanadassa, Intiassa, Australiassa ja monissa Yhdysvaltojen osavaltioissa.

Suomessa kuukautissuojien arvonlisävero on tällä hetkellä 24 prosenttia verrattuna esimerkiksi lääkkeiden 10 prosentin arvonlisäveroon. Kuukautissuojien arvonlisäveroa on laskettu esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa. Suomessa Demarinaiset sekä jotkut kansanedustajat ovat ajaneet samaa verokevennystä.

Järjestöillä ja kunnilla on oma roolinsa kuukautisköyhyyteen puuttumisessa. Suomessa Hope ry ottaa lahjoituksina kuukautissuojia, joita jakaa eteenpäin niitä tarvitseville köyhille naisille. Helsingin kaupunki alkoi jakaa ilmaisia kuukautissuojia perusopetuksessa, lukiossa ja toisen asteen oppilaitoksissa vuonna 2021.

OIKAISU 17.08.2022 klo 14.15: Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin, apteekeissa myytävien hygieniatuotteiden arvonlisävero ei ole 10 prosenttia vaan 24 prosenttia.

Katso alla olevalta videolta näppärä kikka tamponin avaamiseen.

Tiesitkö? Näin tamponin käärepaperin saa auki 1:21
KATSO VIDEO: Tiesitkö? Näin tamponin käärepaperin saa auki – kaksi näppärää ja vain sekunnin vievää tapaa.

Lähteet: BBC, CNN

Lue myös:

    Uusimmat