Skotlanti teki sen ensimmäisenä maailmassa: Tarjoaa nyt kuukautissuojat ilmaiseksi kaikille niitä tarvitseville

Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti 1:19
Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti

Skotlannissa tamponeja ja terveyssiteitä on jatkossa maksutta tarjolla "kaikille, jotka niitä tarvitsevat".

Skotlanti on ensimmäinen maa maailmassa, jossa kuukautissuojat ovat nyt maksuttomia, kertoo BBC. Parlamentti hyväksyi aiheeseen liittyvän esityksen marraskuussa 2020.

Paikallisviranomaisten tulee nyt varmistaa, että esimerkiksi tamponeja ja terveyssiteitä on tarjolla "kaikille, jotka niitä tarvitsevat". Kunnat saavat itse määritellä, millaisia järjestelyjä tarvitaan, jotta kuukautissuojia saa käyttöönsä "kohtuullisen helposti ja arvokkaasti".

"Kuukautiset eivät lopu pandemian ajaksi"

Aloitteen vuonna 2019 tehnyt parlamentin jäsen Monica Lennon on kampanjoinut kuukautisköyhyyden päättämisen puolesta vuodesta 2016.

– Kuukautiset eivät lopu pandemian ajaksi, eikä työ sen eteen, että elintärkeiden tamponien, siteiden ja uudelleenkäytettävien [kuukautissuojien] saatavuus paranee, ole koskaan ollut näin tärkeää, hän kommentoi.

Äänestys aloitteen puolesta oli yksimielinen. Lennonin mukaan päätös kertoo, että maksuttomat kuukautissuojat ovat tavoite, johon todella on mahdollista päästä.

– Skotlanti ei ole viimeinen maa, joka tekee kuukautisköyhyydestä historiaa, hän kommentoi CNN:n mukaan.

Aloitteen toteutuminen maksaa arviolta noin 8,7 miljoonaa puntaa vuodessa. 

Moni kärsii kuukautisköyhyydestä

Skottitutkimuksen mukaan yhdellä neljästä vastaajasta koulussa, korkeakoulussa tai Skotlannin yliopistossa oli ollut vaikeuksia saada käyttöönsä kuukautistuotteita. Isossa-Britanniassa kymmenellä prosentilla tytöistä ei ole ollut varaa kuukautissuojiin.

Jo nyt kuukautissuojia jaetaan nuorille maksutta oppilaitoksissa Skotlannissa.

Lähteet: Bbc.com, CNN

Lue myös:

    Uusimmat