Helsingissä aletaan jakaa maksuttomia kuukautistuotteita – tästä kokeilussa on kyse: "Voi olla liian iso investointi joillekin opiskelijoille"

Tiesitkö? Näin tamponin käärepaperin saa auki 1:21
KATSO MYÖS: Näin tamponin käärepaperin saa auki – kaksi näppärää tapaa!

Helsingissä kokeillaan maksuttomien kuukautistuotteiden jakelua.

Helsingin kaupunki tiedottaa aloittavansa syksyllä kolme kuukautta kestävän kokeilun liittyen maksuttomien kuukautistuotteiden jakeluun. Kokeilu toteutetaan kolmessa oppilaitoksessa sekä yhdessä peruskoulussa syys–marraskuun aikana.

Ensimmäiset kuukautisvälineet jaetaan syyskuussa. Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että kokeilussa pyritään huomioimaan asian sensitiivisyys, ja opiskelijoiden tarpeet ja toiveet huomioidaan. Kokeilussa mukana ovat Hiidenkiven peruskoulu (6.–9. luokat), Sibelius-lukio, Tölö Gymnasium ja Stadin ammattiopiston Vilppulantien toimipiste.

Ilmoittautumislinkin kautta osallistuvat saavat paketin, jokai sisältää kuukautisvälineet yhden kuukauden käyttöön kerrallaan. Osallistuja saa valita joko tamponi-, side-, tamponi- sekä sidepaketin tai koko kokeilun ajaksi olevan kuukupin. Kokeilun lopuksi osallistujille toteutetaan sähköinen loppukysely, jossa kartoitetaan kokemuksia.

Mitä on kuukautisköyhyys?

Kokeilun tarkoitus on kartoittaa kuukautisköyhyyttä, joka on todellinen ongelma monelle menstruoivalle henkilölle ympäri maailman.

Helsingissä yritetään kokeilujakson aikana selvittää sitä, voiko kuukautistuotteiden maksullisuus vaikuttaa opetukseen osallistumiseen, tai jopa estää sen kokonaan, sillä kuukautisvälineisiin kuluva summa voi muodostaa merkittävän osan oppilaan tai opiskelijan kuukauden tai viikon budjetista. 

– Olemme ymmärtäneet, että kuukautisvälineiden hankkiminen voi olla liian iso investointi joillekin opiskelijoille. Jokaisen opiskelijan on voitava osallistua lähiopetukseen kuukautisista huolimatta. Kokeilun aikana saamme arvokasta tietoa aiheesta ja voimme samalla jatkaa yhteiskunnallista keskustelua esimerkiksi naisten välttämättömien terveystuotteiden verotuksesta. Kuukautistuotteiden verotusta laskemalla lisäämme tasa-arvoa, sanoo Kasvatuksen koulutuksen toimialan opiskelijoiden hyvinvointipäällikkö Riina Ståhlberg tiedotteessa.

Hiljattain uutisoimme, että Skotlanti on ensimmäisenä valtiona maailmassa alkanut tarjota ilmaisia kuukautissuojia kaikille niitä tarvitseville. Joissain maissa kuukautisköyhyyteen on puututtu nimenomaan verotuksen avulla. Vuonna 2004 Keniasta tuli ensimmäinen maa, joka teki kuukautissuojista verottomia. Myöhemmin samaan ratkaisuun on päädytty esimerkiksi Kanadassa, Intiassa, Australiassa ja monissa Yhdysvaltojen osavaltioissa.

Katso myös: Oletko jo kuullut menkkapikkareista?

Tältä ilmiöksi nousseet"menkkapikkarit"näyttävät! 2:01
Panimme kuukautisalushousut testiin. Näin testaajat kommentoivat pikkareita.

Lue myös:

    Uusimmat