Kuukautisista monille menstruaalinen migreeni – Helpotus ehkä vaihdevuosien lopussa

Hormonitoiminnan vaihtelu aiheuttaa naisille kirjaimellisestikin päänsärkyä: kuukautisten aikaan useita vaivaa menstruaalinen migreeni. Helpotus jyskytykseen saattaa odottaa monien kammoamien vaihdevuosien lopussa.

– Kuukautiskierto kuuluu tyypillisimpiin migreeniä aiheuttaviin tekijöihin. Estrogeenitason vaihtelun takia osalle naisista iskee niin sanottu menstruaalinen migreeni päivää–paria ennen kuukautisia tai niiden jälkeen, neurologian erikoislääkäri ja dosentti Mikko Kallela sanoo.

Menstruaalista migreeniä on kahdenlaista.

– Toisessa migreeni tulee aina, kun kuukautisetkin, eikä ikinä muulloin. Tämä on puhdasta kuukautismigreeniä. Joillekin migreenikohtauksia taas tulee silloin tällöin, mutta hieman enemmän kuukautisten aikaan. Jälkimmäisen kaltaisia naisia on omista potilaistani noin puolet.

Oireiltaan menstruaalinen migreeni on täysin samanlainen kuin muukin migreeni.

– Sitä on kuitenkin epätavallisen vaikea hoitaa, koska kuukautiset kestävät useita päiviä, Kallela sanoo.

– Hormonitasapainon vaihteluun liittyy sekin, että hyvin monet naiset ovat kertoneet migreenin ottaneen "loppukirin" vaihdevuosien lähestyessä. Kohtauksia on ensin tullut normaalia enemmän, mutta pikkuhiljaa menopaussin käydessä loppua kohti ne ovat laantuneet ja vähitellen jääneet kokonaan pois.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja