Kuukausiennuste lupaa viilentävää helpotusta pian: "Voidaan faktana sanoa, että syksy on tulossa"

6:43
Meteorologi näyttää tuoreen kuukausiennusteen sääkartoilla

Elokuun alkupuolta on vietetty poikkeuksellisen kuumassa säässä. Mutta miten lämmintä on luvassa seuraavan kuukauden aikana?

Lämpötilat voivat olla selvästi normaalia lämpimämpiä ensi viikolla, arvioi meteorologiJenna Salminen MTV Uutisille. Suomen itäpuoli on silloin vielä korkeapaineen alueella.

– On mahdollista, että meille pullahtaa vähän helteisempää ilmaa etelään, Salminen sanoo.

Ei ole kuitenkaan varmaa, tuleeko helteitä enää ensi viikolla. Etelässä tullaan olemaan Salmisen mukaan lähempänä ainakin 20 lämpöastetta, ja Lapissa liikutaan 15 asteen molemmilla puolilla.

Syyskuuta lähestyttäessä sää alkaa viilentyä koko maassa. Syyskuun puoliväliä kohden tultaessa lämpötilat tulevat olemaan etelässä viidentoista asteen tuntumassa, ja lapissa jäädään jopa kymmenen asteen alapuolelle.

– Kyllä voidaan faktana sanoa, että syksy on sieltä eteenpäin tulossa. Mutta ainakin ensi viikko enteilee sitä, että lämpöä pääsee Suomeen asti.

Sateet väistyvät hetkeksi

Monia suomalaisia tällä viikolla kiusanneet sateet ja ukkoskuurot tulevat väistymään ensi viikolla, Salminen kertoo.

– Ensin on kuivahkoa, kun on vähäsateinen viikko. Paikallisempaa, ehkä pienempää sadealuetta voi kuitenkin yltää.

Tilanne muuttuu kuitenkin taas syyskuussa, sillä sateiden mahdollisuus kasvaa ensi kuun alkuviikoilla. Sateita tulee Salmisen mukaan olemaan todennäköisesti ainakin rannikkojen läheisyydessä, sillä merten lämpötilat pysyvät korkealla.

Suomi siirtyy muutenkin matalapaineen alueelle syyskuun alussa, sanoo Salminen. Samoin on käymässä muulle Euroopalle, mikä on hyvä kuivuudesta ja kuumuudesta kärsineelle mantereelle.

– Eli sateita on odotettavissa myös muualle mantereelle, vaikka vielä ei tiedetä kuinka paljon, Salminen sanoo.

Meteorologi kuitenkin muistuttaa, että syyskuun alun viikkojen ennustukset ovat tässä vaiheessa vielä epävarmoja. Ne voivat muuttua moneen eri suuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja