Mainos

Kuukausien jonot lasten psykiatriaan

Lapset joutuvat odottamaan pääsyä psykiatrisiin tutkimuksiin useita kuukausia. Hoitoon pääsyyn taas saattaa kulua aikaa puolesta vuodesta vuoteen. Tällaiset odotusajat ovat perheiden kannalta sietämättömän pitkiä, tähdensi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre Turussa perjantaina.

Lasten psykiatrisen hoidon tarve on kasvanut kaikkialla maassa. Mönkäreen mukaan alle 12-vuotiasta vajaa kymmenesosa kärsii eriasteisista psyykkisistä häiriöistä. Vanhemmista lapsista ja nuorista jo joka viides tarvitsee psykiatrista hoitoa.
Mönkäreen mielestä lasten mielenterveysongelmiin pitäisi pystyä tarttumaan jo perusterveydenhuollossa. Neuvolan tai kouluterveydenhuollon väliintulo voi parhaimmillaan estää lapsen ongelmien kärjistymisen sairaalahoitoa vaativaksi.

Lasten mielenterveyden heikkenemisen taustatekijäksi on arveltu lamaa ja sen seuraamuksia perheelle. Mönkäre ei kiistänyt tätä, mutta huomautti, että kyse on varsin monimutkaisesta ongelmakimpusta.
-Laman vaikutukset eivät näytä olevan yksiselitteisiä. Vanhempien psyykkiset sairaudet, heidän päihteiden väärinkäyttönsä ja köyhyys ovat riskitekijöitä lapsen mielenterveydelle kehitykselle varhaislapsuudesta saakka, Mönkäre totesi.
Hän muistutti myös ruotsalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan biologinen syy saattaa selittää jopa 40 prosenttia lasten psykiatrisista häiriöistä. Tieto antaa meilläkin aihetta tiivistää yhteistyötä lasten terveyttä hoitavien eri alojen välillä, päätteli Mönkäre.

Turun lastenpsykiatrialle uusitut tilat

Ministeri Mönkäre osallistui Turussa tilaisuuteen, jolla juhlistettiin yliopistollisessa sairaalassa valmiiksi saatua lastenpsykiatrina yksikön saneerausta. Korjaustöissä uusittiin kokonaan yksikölle kuuluva 117-vuotias sairaalarakennus.
Uudistustyö toi esille talovanhuksen viehätyksen, mutta ennen kaikkea remontin ansiosta talo palvelee nyt paremmin tarkoitustaan. Lastenpsykiatrian yksikön ylilääkärin, professori Jorma Pihan mukaan yksikkö voi aloittaa vuodenvaihteessa muassa päiväsairaala- ja kriisitoiminnan.
Pihan mukaan TYKS:n lastenpsykiatrian klinikalle tehdään noin 2000 käyntiä vuodessa. Pitkäaikaisempaa laitoshoitoa tarvitsevia potilaita yksikkö hoitaa vuosittain 35-40.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.