Kuudes ydinvoimala vireille

Fennovoima-ryhmittymä aloittaa selvitykset 1000-1800 megawatin ydinvoimalan rakentamisesta Suomeen.

Neljä suomalaisyritystä perustaa yhdessä saksalaisen energiajätti E.ONin kanssa yhtiön uuden ydinvoimalan rakentamiseksi Suomeen. Ydinvoimalahanketta ajavat nopealla aikataululla E.ONin lisäksi suuret metallinvalmistajat Outokumpu ja Boliden, Rauman Energia ja pohjalaisten kuntien energiayhtiö Katternö.

Fennovoiman tavoitteena on rakentaa 1000-1800 megawatin tehoinen ydinvoimala, kertoivat yhtiöt keskiviikkona. Sopiva sijoituspaikka uudelle ydinvoimalaitokselle on tarkoitus löytää lähikuukausina.

Uusi ydinvoimala on Fennovoiman suunnitelmien mukaan määrä saada sähkön tuotantoon vuonna 2016-2018. Ydinvoimahanke on jatkoa E.ONin Loviisaan suunnittelemalle voimalalle, jonka tonttikaupan kaupunginvaltuusto hylkäsi kuukausi sitten.

-Kaksi kolmasosaa uudesta voimalasta tulee suomalaisille yrityksille ja kolmasosa E.ONille, sanoi Outokummun toimitusjohtaja Juha Rantanen hankkeen julkistamistilaisuudessa Helsingissä. Fennovoima tuottaa sähköä omistajiensa tarpeisiin omakustannushintaan.

Hanke käynnistetään nopeassa tahdissa ydinvoimalalle sopivan laitospaikkakunnan etsimisellä. Projektia johtavan Mikko Rintamäen mukaan eri puolilla Suomea on useita soveltuvia paikkoja uudelle ydinvoimalalle. Sijoituspaikkaselvitys on tarkoitus tehdä "muutamassa kuukaudessa", jotta lupaprosessi saadaan nopeasti käyntiin.

Uuden voimalan ympäristövaikutusten arvioinnit käynnistetään sopivien laitospaikkojen varmistuttua. Fennovoima jättää valtioneuvostolle periaatepäätöshakemuksen heti, kun ympäristövaikutusten arvioinnit ovat valmistuneet.

Osakkaiksi halukkaita yhtiöitä on runsaasti

Viiden perustajayhtiön lisäksi hankkeeseen haetaan osakkaiksi muita suomalaisia teollisuuden, kaupan ja palvelualan yrityksiä sekä alueellisia energiayhtiöitä. Rantasen mukaan toistakymmentä yritystä on ilmaissut halukkuutensa osallistua ydinvoimalahankkeeseen.

Perustajat varaavat itselleen noin puolet Fennovoiman kapasiteetista. Kiinnostuneille suomalaisyrityksille tarjotaan merkittäväksi noin 6 terawattituntia sähköä vuodessa. Kokenut ydinvoimayhtiö E.ON osallistuu hankkeeseen kolmanneksen osuudella.

- Teollisuudesta ovat osallistumishalukkuuden ilmaisseet muun muassa Rautaruukki, Componenta, Ovako, Luvata Pori, EKA Chemicals ja Suomen Elfi. Energiayhtiöistä osakkaiksi halukkaita ovat olleet Vantaan Energia, Turku Energia, Lahti Energia, Kaakon Energia, Etelä-Suomen Voima ja Satapirkan Sähkö, Rantanen kertoi. Keskusteluja osakkuudesta käydään myös muiden yhtiöiden kanssa.

"Maahan mahtuu kaksi uutta ydinvoimalaa"

Fennovoiman perustajien tavoitteena on Rantasen mukaan ennen muuta turvata edullisen sähkön pitkäaikainen saanti edullisella hinnalla. Esimerkiksi Outokummulle osakkuus on hänen mukaansa ainoa tapa, jolla yhtiö voi turvata Tornion terästehtaan elintärkeän sähkön saannin.

- Uusi ydinvoimala lisää kilpailua ja laskee sähkön hintaa sekä vähentää Suomen riippuvuutta sähkön tuonnista, totesi Rantanen. Se ei myöskään synnytä hiilidioksidipäästöjä, mikä on erityisen tärkeää, koska EU on sitoutunut vähentämään päästöjä 20 prosentilla.

Rantanen ja muiden perustajayhtiöiden johtajat eivät kommentoineet vireillä olevaa Teollisuuden Voiman ja Fortumin ydinvoimalahanketta tai ennakoineet valtioneuvoston periaateratkaisuja. He korostivat ajavansa omaa hankettaan vakavasti, koska se on yhtiöiden ja Suomen edun mukainen ratkaisu sähköhuollon turvaamiseksi.

Suomeen tarvitaan Rantasen mukaan vuoteen 2020 mennessä noin 4000 megawattia uuta sähkön perustuotantokapasiteettia. On täysin mahdollista, että molemmat vireillä olevat hankkeet toteutetaan, kyllä kysyntään mahtuu kaksi uutta ydinvoimalaa, Rantanen sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat