Mainos

Kuudelle syytteet Ruotsin pääpuolueiden urkintajutussa

Kansanpuolueen puoluesihteeriä ja lehdistöpäällikköä epäillään yllytyksestä tietomurtoon, jonka kohteena oli sosiaalidemokraattien sisäinen tietoverkko. Syytettyjen joukossa on myös Expressen-lehden entinen toimittaja. Sosiaalidemokraattien verkkoon murtauduttiin marraskuun 2005 ja elokuun 2006 välillä yli sata kertaa. Saaliiksi saatiin tietoa mm. puolueen vaalistrategiasta.

Kuutta ihmistä vastaan nostetaan syytteet Ruotsin poliittisessa urkintaskandaalissa, kertoo syyttäjä.. Muun muassa kansanpuolueen entistä puoluesihteeriä Johan Jakobssonia ja lehdistöpäällikkö Niki Westerbergiä epäillään yllytyksestä tietomurtoon, jonka kohteena oli sosiaalidemokraattien sisäinen tietoverkko.

Sosiaalidemokraattien verkkoon murtauduttiin marraskuun 2005 ja elokuun 2006 välillä yli sata kertaa. Saaliiksi saatiin tietoa puolueen vaalistrategiasta, ministerien matkasuunnitelmista ja julkisten tilaisuuksien turvajärjestelyistä. Kansanpuolue on myöntänyt käyttäneensä tietoja hyväkseen vaalikampanjassaan.

Kansanpuolueen nuorisoliiton tiedottaja Per Jodenius tunnusti teon syyskuussa, mutta tuolloin ei selvinnyt, osallistuiko rikokseen muitakin ihmisiä. Nyt syyttäjä uskoo Jodeniuksen saaneen käskynsä puolueen johdolta.

Syytettyjen joukossa on myös Expressen-lehden entinen toimittaja Niklas Svensson. Syyttäjän mukaan Svensson murtautui tietoverkkoon Jodeniuksen kehotuksesta ainakin kolme kertaa. Yhtä syytetyistä epäillään myös väärästä ilmiannosta.

Kansanpuolueen nykyinen puoluesihteeri Erik Ullenberg ei yllättynyt syytteistä, sillä poliisin tiedettiin tutkineen juuri näiden kuuden henkilön toimia.

- Puolueen osalta uskomme, että asiasta ennen vaaleja antamamme kuva on osoittautunut todenmukaiseksi, Ullenberg totesi. -Tilanne on tietenkin kurja kaikille asiaan liittyville henkilöille.

Syyttäjä Maria Häljebon mukaan oikeudenkäynti alkaa todennäköisesti vuodenvaihteen jälkeen.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.