Kuudella kymmenestä suomalaisvauvasta on sairauskuluvakuutus – "Ovat tavallaan tuplavakuutettuja"

Sairaskuluvakuutuksen ottaa jo yli puolet lapsiperheistä, mutta mitä niiden ottajista tiedetään? 1:46
Tietyt ihmiset ottavat lapsilleen todennäköisemmin sairauskuluvakuutuksen. Tämän tiedämme vakuutuksen ottajista.

Tutkimuksen mukaan vakuutettujen lasten äidit olivat saamiinsa perusterveydenhuollon lääkäripalveluihin yhtä tyytyväisiä kuin ne, joilla ei ollut vakuutusta.

Uuden FinLapset-tutkimuksen mukaan kuudella kymmenestä vauvasta Suomessa oli vuonna 2020 sairauskuluvakuutus. Vakuutusinto hiipuu hieman lapsen kasvaessa ja nelivuotiailla osuus on jo pienempi. Vakuutusten määrä kaikkiaan on kuitenkin kasvanut 2000-luvulla.

Lastensuojelun keskusliiton erityisasiantuntijan Petri Pajun mielestä lukua voi pitää suurena.

– Se on aika paljon siihen nähden, että nämä vakuutukset ovat tulleet markkinoille vasta 1980-luvulla eli alle kahdessa sukupolvessa se osuus on noussut nollasta 60 prosenttiin. Tietysti se on siinäkin mielessä aika iso luku, että kaikki lapset ovat joka tapauksessa vakuutettuja tämän julkisen systeemin kautta eli 60 prosenttia on tavallaan tuplavakuutettuja.

"Vakuutus alkaa kannattaa viidennestä käynnistä lähtien"

Pajun mukaan syitä vakuutuksen hankkimiselle ovat muun muassa nopea pääsy lääkäriin, hoidon laatu, halu käyttää yksityisiä palveluita ja valinnanvapaus. Jonkin verran vakuutusten suosio kertoo Pajun mielestä myös siitä, ettei julkisiin palveluihin luoteta samalla tavalla kuin yksityisiin.

– Me puhutaan aika paljon eri asiasta kuin auton tai kodin vakuuttamisesta. Tämä on sekoitus hyvää palvelua, vakuutusta ja hyvän vanhemmuuden ideaalia.

Vakuutusten hinnat ovat kuitenkin kovia ja suositumpia ne ovatkin hyvin toimeentulevien parissa. Paju muistuttaa, että yksityiselle lääkärille pääsee vaikka vakuutusta ei olisi.

– Lääkkeiden hinnoista riippuen se vakuutus alkaa kannattaa siitä viidennestä käynnistä lähtien ja aika moni ei käy niin montaa kertaa vuodessa lääkärissä. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Katso yllä olevalta videolta, minkälaiset perheet sairauskuluvakuutuksia yleensä ottavat. Alla olevalta videolta näet Petri Pajun haastattelun kokonaan.

Jo 60 prosentilla vauvoista on sairaskuluvakuutus – miksi? 5:17
Jo 60 prosentilla vauvoista on sairauskuluvakuutus. Viiden jälkeen kysyi asiantuntijalta, mistä tämä tilanne kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat