Yhä useampi suomalainen turvautuu yksityiseen terveysvakuutukseen – "Epäillään julkisen terveydenhuollon toimivuutta"

Luotetaanko terveydenhuoltoon? Yksityiset terveysvakuutukset kasvussa 9:39
Katso Huomenta Suomen keskustelu: Luotetaanko terveydenhuoltoon? Yksityiset terveysvakuutukset kasvussa.

Alkuvuoden aikana terveysvakuutussopimuksia on tehty noin 20 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022 vastaavaan aikaan.

Terveydenhuollon ruuhkautuminen on ajanut yhä useamman suomalaisen ottamaan yksityisen terveysvakuutuksen. Vakuutusyhtiöistä kerrotaan, että kasvu johtuu eniten epäluottamuksesta terveydenhuollon kantokykyä kohtaan.

– Tällä hetkellä epäillään julkisen terveydenhuollon toimivuutta. Se johtaa siihen, että otetaan vakuutus, kun ollaan huolissaan omasta ja läheisten terveydestä, sanoo LähiTapiolan palvelujohtaja Stefan Åstrand Huomenta Suomen haastattelussa.

Terveysvakuutusten määrä kasvanut tasaisesti vuosien ajan. Finanssialan tilaston‍ mukaan viime vuoden lopussa melkein 1,3 miljoonalla suomalaisella oli sairauskuluvakuutus, kun vuonna 2012 terveysvakuutus oli noin 930 000 suomalaisella.

Vakuutuksia käytetään paljon yksityiseen hoitoon

Terveysvakuutus kattaa esimerkiksi erilaisia lääkärikäyntejä sekä yksityisellä että julkisella puolella, leikkauksia ja lääkekorvauksia.

Pohjola Vakuutuksenhenkilövakuuttamisen johtaja Jarkko Pärssinen kertoo, että vakuutuksia käytetään yhä useammin yksityiseen terveydenhuoltoon. Hän uskoo vakuutusten helpottaneen osaltaan julkisen terveydenhuollon ruuhkautumista.

– Kun tutkimme dataa siitä, kuinka suuri osuus vaikkapa meidän maksamistamme korvauksista menee yksityiselle puolelle ja kuinka paljon julkiselle puolelle, niin yksityisen puolen osuus on kasvanut ja tuplaantunut muutaman vuoden aikana, Pärssinen kertoo.

Terveysvakuutuksia otetaan monesti lapsille, mutta nykyisin vakuutuksia ottavat yksityishenkilöiden lisäksi myös yritykset työntekijöilleen. Ylipäätään terveysvakuutusten kysyntä on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä.

– Voi olla tilanteita, joita työterveydenhuolto ei korvaa. Näemme, että ihmisillä on huoli omasta terveydestä ja siitä huoli, että pääsee hoitoon, Åstrand sanoo.

Katso Huomenta Suomen koko keskustelu sairauskuluvakuutuksista jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat