Yksityisten terveyspalvelujen hinnat nousseet reilusti muita palveluja vauhdikkaammin, kysyntää riittää silti etenkin lapsiperheissä: "Voidaan puhua kansan jakautumisesta kahtia"

Yksityisten terveyspalvelujen tuottajahinnat ovat nousseet yli kaksinkertaista vauhtia verrattuna muihin palveluihin 2:00
Katso uutisvideolta tarkemmin syyt yksityisten terveyspalvelujen tuottajahintojen rajuun nousuun:

Yksityisten terveyspalvelujen tuottajahinnat ovat nousseet yli kaksinkertaista vauhtia verrattuna palveluihin keskimäärin. Silti yksityisten terveyspalvelujen suosio on vakaa. Asiantuntijat näkevät taustalla markkinan keskittymisen ja yksityisten sairauskuluvakuutuksien kysynnän kasvun.

Terveydenhuoltopalvelujen tuottajahinnat ovat nousseet keskimäärin yli 18 prosenttia vuodesta 2015 vuoteen 2021. Tilastokeskuksen mukaan sen sijaan kaikkien palvelujen tuottajahinnat on nousseet samassa ajassa keskimäärin vajaat 8 prosenttia.

"Kilpailijoita on niin vähäinen määrä, että siellä ei hirveästi enää ole ostettavaa"

Lääkäripalveluyritysten määrä on vähentynyt yli tuhannella vajaassa kymmenessä vuodessa, kertoo Tilastokeskus. Niitä oli vuonna 2020 noin 5840 kappaletta.

– Markkinoiden keskittyneisyys yleensä johtaa hintojen kasvuun ja terveyspalvelumarkkinat eivät ole mikään poikkeus tässä kohtaa, toteaa Kelan tutkija Mikko Nurminen

– Markkinat alkavat olla jo niin keskittyneitä, eli kilpailijoita on niin vähäinen määrä, että siellä ei hirveästi enää ole ostettavaa, sanoo tutkimuspäällikkö Riina Hiltunen Turun kauppakorkeakoulu CCR:stä.  

Kolme suurinta ovat todella suuria

Yhteensä terveyspalveluyrityksiä oli kyseisenä vuonna Tilastokeskuksen mukaan yli 15 000. Liikevaihto oli yhteensä noin 5,5 miljardia, joista kolmen suurimman liikevaihto oli noin 1,5 miljardia. 

Lääkäripalveluista Kela-korvausta saaneiden osuus väestöstä on pysynyt jo pidempään tasaisena. Tämä siitäkin huolimatta, että Kela-korvausten taso on pienentynyt ja asiakashinnat ovat nousseet. Tutkijan mukaan yksi syy on yksityisten sairauskuluvakuutusten lisääntyminen.

– Vajaa kolmannes kansalaisista saa vuosittain Kela-korvausta yksityisten terveyspalvelujen käytöstä. Tosin tähän kysynnän vakauteen vaikuttaa se, että yksityisiä terveyspalveluja käytetään yleensä yksityisten sairauskuluvakuutuksen kanssa, jolloin vain murto-osa hinnoista tulee yksittäisen kuluttajan maksettavaksi, sanoo Hiltunen. 

Tutkijat kannustavat vertailemaan hintoja

Hiltusen mukaan harva tekee hintavertailua. Yksi syy tähänkin saattaa olla vakuutus. Eroja hinnoissa kuitenkin on. Niitä voi tutkailta täällä.

Kustannusten nousuun useita syitä

Esimerkiksi Terveystalon lääkäriverkoston johtaja Siina Saksi kommentoi hintakehitystä näin:

– Terveyspalveluiden hintojen nousuun ovat vaikuttaneet Terveystalossa pääasiassa yleinen kustannustason nousu mukaan lukien henkilöstökustannusten nousu, muun muassa terveyspalvelualan TES-palkankorotukset, 2 prosenttia alkaen 1.7.2021, pandemiasta johtuvien lisääntyneiden siivous-/erityissiivouskustannusten ja suojainkustannusten jatkuminen sekä yleinen kustannustason nousu muun muassa erilaisissa tarvikkeissa ja palveluissa.

"Julkinen terveyspalvelu on lähes aina yksityistä edullisempi"

Hiltusen mukaan yksityisten rooli korostuu varsinkin siellä, missä julkinen saatavuus ei ole optimaalista.

– Julkinen terveyspalvelu on lähes aina yksityistä edullisempi, joten yksityisten terveyspalvelujen suosio riippuu usein siitä, miten hyvin julkiset palvelut toimivat kansalaisten mielestä. Markkinarakoa yksityisille terveyspalveluille syntyy erityisesti sinne, missä julkiset palvelut eivät täysin tyydytä kansalaisten tarpeita.

– Esimerkiksi lasten yksityisissä terveyspalveluissa kysyntää on runsaasti ja voidaan puhua jo kansan kahtia jakautumisesta yksityisten ja julkisten palvelujen käyttäjiin. Lapsiperheistä jo yli puolella oli yksityinen sairauskuluvakuutus vuonna 2014, Hiltunen jatkaa.

Miten käy Kela-korvausten?

Hallitus toisensa jälkeen on leikannut Kela-korvauksista ja lisää on tulossa. Ministeriössä pähkäillään parhaillaan sitä, miten hallituksen päättämä hoitajamitoituksen rahoittamiseksi tehty yli 60 miljoonan eli noin kolmanneksen leikkaus Kela-korvauksiin oikein toteutetaan. 

Nähtäväksi jää, kuinka moni siirtyy pidentämään jo ennestään liian pitkiä julkisen sektorin hoitojonoja. 

Lue myös:

    Uusimmat