Mainos

Kuuban ihmisoikeustilanne tuomittiin - Kiinan ei

Noin 100 000 kuubalaista on vastustanut YK:n päätöslauselmaa, jonka mukaan Kuuban ihmisoikeustilanne on tuomittava. Kuubalaiset marssivat Tshekin suurlähetystön edustalla Havannassa huutaen Tshekin vastaisia iskulauseita. Päätöslauselmaehdotus tuotiin kokoukseen juuri Tshekin ja Puolan aloitteesta. Mielenosoituksen järjesti Kuuban hallitus.

Päätöslauselmassa tuomittiin Kuuban presidentti Fidel Castro poliittisten toisinajattelijoiden ja uskonnollisten ryhmien sorrosta. Päätöslauselmaa tuki 21 maata, 18 vastusti sitä ja 14 jätti äänestämättä. Kovaäänisistä pauhasi isänmaallinen musiikki ja erilaiset rytmikkäät huudot. -Näytämme kuinka vallankumouksellinen kansa osoittaa mieltään järjestäytyneesti, sanoi opiskelijajohtaja Hassan Perez, joka kuvasi Kuubaa "maaksi, joka on tehnyt eniten maailmassa ihmisoikeuksien puolesta". Kuubalaiset toisinajattelijat sen sijaan ylistivät päätöslauselmaa ja kiittelivät Tshekkiä siitä, että se oli nostanut melua Kuuban tilanteesta.

YK:n ihmisoikeuskomissio ei sen sijaan tuominnut Kiinaa sen kiistanalaisesta ihmisoikeustilanteesta. Yhdysvallat oli tuonut Geneveen päätöslauselmaehdotuksen, jossa Kiina olisi tuomittu ihmisoikeustilanteen heikkenemisestä. Kiinan vastapäätöslauselmaa tuki kokouksessa kaikkiaan 22 maata, 18 vastusti sitä ja 12 jätti äänestämättä. Kiinan puolella olivat mm. Venäjä, Kuuba, Intia, Pakistan, Indonesia, Marokko ja Venezuela. Kiinan toimia vastustivat Yhdysvaltain lisäksi mm. Kanada, Japani ja seitsemän EU-maata (Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Luxemburg, Portugali ja Espanja). Ennen äänestystä Kiinan YK:n suurlähettiläs Qiao Zonghuai kutsui Yhdysvaltain päätöslauselmaehdotusta "Kiinan vastaiseksi poliittiseksi farssiksi, jota johtaa Yhdysvallat". Samalla hän syytti Yhdysvaltoja kaksinaismoraalista ihmisoikeuskysymyksissä. -Yhdysvallat on pahamaineinen maa, jossa esiintyy rotusortoa, poliisin väkivaltaisuutta, vankien kidutusta ja muita vakavia ihmisoikeusrikkomuksia, Qiao sanoi.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.