Mainos

Kuubalaiset marssivat ulos YK:n kokouksesta

Protestin aiheutti Yhdysvaltain presidentti, joka viittasi Fidel Castron terveydentilaan kuubalaiset suututtaneella tavalla. Kuubalaiset syyttivät puolestaan Bushia yli 600 000 irakilaisen murhasta.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin puheen suivaannuttama Kuuban valtuuskunta on marssinut ulos YK:n yleiskokouksesta.

Bush sanoi puheessaan pitkän ja julman diktatorisen hallinnon olevan päättymässä Kuubassa. Hän viittasi Kuuban johtajan Fidel Castron heikentyneeseen terveyteen, joka on lietsonut spekulaatioita saarivaltion tulevaisuudesta.

- Kuuban kansa on valmis vapauteen, Bush sanoo.

Ulkoministeri Felipe Pérez Roquen johtama Kuuban valtuuskunta vastasi Bushin kommentteihin syyttämällä Bushia rikolliseksi, jolla ei ole oikeutta arvostella muita maita. Lausunnossaan Kuuba syytti Bushia muun muassa yli 600 000 siviilin murhasta Irakissa sekä vankien kiduttamisesta Guantánamon vankileirillä.

Kuubaa tuki Nicaraguan presidentti Daniel Ortega, jonka mukaan Bush oli puhunut Kuubasta "täysin vailla kunnioitusta".

Halonen puhuu tänään kokouksessa

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad puolestaan ryöpytti Yhdysvaltoja omassa puheessaan.

Hän puhui muun muassa kansakunnista, jotka polkevat ihmisoikeuksia. Selkeimmin Ahmadinejad viittasi Yhdysvaltoihin puhuessaan "laittomasta muiden maiden miehityksestä" ja maista, jotka rakentavat salaisia vankiloita.

Iranin presidentti antoi myös YK:n kuulla kunniansa. Hänen mukaansa YK:n turvallisuusneuvoston luotettavuus on tahriutunut.

MTV:n uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Päivi Sinisalon mukaan Ahmadinejadin puhe on yhtä lailla suunnattu maailmalle kuin kotimaassa äänestäjille.

- Se on mahtava paikka olla puhumassa rumia sanoja amerikkalaisista heidän kotimaassaan, Sinisalo jatkaa.

Suomen presidentti Tarja Halonen käyttää tänään Suomen puheenvuoron YK:n yleiskokouksessa.

Halosen ohjelmaan 62. yleiskokouksen avajaisviikolla kuuluu muun muassa Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin vastaanotto ja entisen presidentin Bill Clintonin järjestämä Global Initiative -ilmastotapahtuma.

Halonen johtaa Suomen yleiskokousvaltuuskuntaa, johon kuuluu myös ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.).

Päivi Sinisalon mukaan kyseessä on lähinnä normaali muodollisuus, mutta on mahdollista, että presidentit vaihtavat keskenään muutaman lauseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja