Mainos

Kuu kiurusta kesään — ja nyt ne ovat jo täällä!

Luonto-Liiton Kevätseurannan ensimmäisen seurantaviikonlopun havainnot osoittavat kevään käynnistyneen maan eteläpuoliskolla. Vaikka maisemat ovat vielä lumisia koko maassa, muuttolinnut ovat tapansa mukaan ensimmäisiä kevään tuojia.

Linnuista pisimmälle ovat ehtineet laulujoutsenet. Ne ovat jo tuoneet viestiä keväästä ympäri Etelä- ja Keski-Suomea noin Vaasan korkeudelle asti. Ensimmäiset kiurut ovat saapuneet Lounais-Suomeen, ja rannikkoalueilla on lisäksi havaittu töyhtöhyyppiä ja kottaraisia.

Kuopiossa ja Porissa on havaittu ensimmäiset talvihorroksesta heränneet nokkosperhoset, ja Etelä-Suomessa on nähty pari seitsenpistepirkkoa.

- Pian on odotettavissa ainakin lisää muuttolintuja sekä ensimmäisten kekomuurahaisten herääminen. Myös kasvien kevät pääsee pian vauhtiin, kunhan sää vielä hieman lämpenee ja lumipeite alkaa huveta. Lähiaikoina Kevätseurantaan odotellaan havaintoja muun muassa leskenlehdistä, naurulokeista ja kurjista, ennakoi Kevätseuranta-vastaava Maria Hällfors.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Havainnot voi ilmoittaa netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä.

Seuraava seurantaviikonloppu on kuun lopussa, mutta ensihavaintoja lajeista voi ilmoittaa milloin tahansa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.