Kutsumattomat vieraat saattavat yllättää mökkeilijän: "Voivat aiheuttaa jopa tuhansien eurojen vahingot"

Suomalaisten halutaan tänä kesänä sanovan EI kutsumattomille mökkivieraille 10:34
KATSO MYÖS: Mökkien pihoilla tavataan useita haitallisia pienpetolajeja. Millaisia mökkien pienpedot ovat, ja mihin tulee soittaa pedon kohdatessaan? Katso video!

Luonto voi yllättää mökkeiijän ei-toivotulla tavalla.

Kesä on alkanut toden teolla ja mökit täyttyvät pikkuhiljaa asukkaista. Omistajien palatessa talven tyhjillä olleeseen asumukseen vastassa voi kuitenkin olla yllättävää sotkua. Villieläimet voivat nimittäin etsiä suojaa ihmisten asumuksista ja tehdä tyhjillään olevaan mökkiin pesänsä, muistuttaa POP Vakuutus tiedotteessaan.

Mökkiasumisesta saattavat nauttia esimerkiksi näädät ja oravat, jotka etsiytyvät rakennusten välikattoihin. Rakennuksen alapohjaan pesänsä tekevät tyypillisesti minkki ja supikoira. Eläimet voivat aiheuttaa mökkeilijälle kiusaa – ja rahan menetystä.

– Mökin rakenteissa erityisesti näädät ja minkit voivat aiheuttaa jopa tuhansien eurojen vahingot, sillä vaikeimmissa tapauksissa näiden majoittumisen jälkeen joudutaan purkamaan ja vaihtamaan mökin rakenteita ja eristeitä, POP Vakuutuksen korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta varoittelee tiedotteessa.

Tästä tiedät, että mökillä on epätoivottuja vieraita

Näätä ja minkki voivat kuulostaa hiireltä, rotalta tai oravalta, mutta näädästä poikasineen lähtee niitä kovempi ääni. Ääntä voi kuulua erityisesti yöaikaan.

Näätä ja minkki voivat paljastua myös pahan hajunsa vuoksi. Kun eläimet tekevät tarpeitaan välikattoon ja mökin alapohjaan sekä kuljettavat sinne nappaamiensa eläinten raatoja, haju ei ymmärrettävästi ole mökkiläisen mieleen. 

Rauhoitettua näätää vaikea häätää

Metsästysaikojen – näädän tapauksessa 1.8.2023 – 31.3.2024 – ulkopuolella näätä on rauhoitettu. Metsästyslain mukaan pesintää ja poikasia ei saa häiritä muuna aikana. Niinpä näätää ja sen pesuetta on vaikea häätää kesäaikaan.

POP Vakuutus suositteleekin kokeilemaan eläimen karkottamista hellemmillä keinoilla, kuten soittamalla eläintä ärsyttävää musiikkia kovaa.

– Oikeastaan voi vain yrittää jatkaa normaalia elämää mökillä ja toivoa, että ei-toivottu vieras häiriintyy normaalin elämän äänistä sen verran, että se muuttaa johonkin toisaalle, Lehmusvirta sanoo.

Jos eläin pakko siirtää rauhoitusaikana, lupaa voi hakea Riistakeskukselta. Villieläimen häätäminen kannattaa jättää ammattilaiselle. Kannattaa myös muistaa, että eri lajien rauhoitusajat vaihtelevat, joten ne on syytä tarkistaa vaikkapa Riistakeskuksen sivuilta. Esimerkiksi minkkiä ja supikoiraa saa pyytää ympäri vuoden.

Vakuutusyhtiö huomauttaa, että villieläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisy kannattaa, sillä vakuutus ei välttämättä korvaa niitä. Vakuutusehdot kannattaa tarkistaa omasta vakutuusyhtiöstä. 

Jos hiiret vilisevät pitkin juuri ostetun mökin lattioita, ei kannata tyytyä kohtaloonsa: kyseessä voi olla kiinteistökaupan virhe.

Näin pidät epätoivotut vieraat kaukana

Roskat kannattaa säilyttää tiiviisti suljetuissa astioissa, jotta ne eivät houkuttele eläimiä. Pidä komposti ja roskat kaukana mökistä.

 

Tarkista mökki säännöllisesti: onko reikiä, halkeamia tai muita aukkoja, joista eläimet voivat päästä sisään?

 

Mahdolliset sisäänpääsypisteet voi tiivistää käyttämällä vaikkapa tiheäsilmäistä metalliverkkoa.

 

Älä jätä lemmikkien ruokaa ulos. Säilytä lemmikkien ruoka tiiviisti suljetuissa astoissa sisällä.

 

Leikkaa ruoho säännöllisesti ja poista pensaat ja muut piilopaikat mökin seinustoilta.

Lähteet: Pop Vakuutus, Suomen Riistakeskus

Lue myös:

    Uusimmat