Mainos

Kutinaan ja arkuuteen voi liittyä yllättäviä syitä – tarkkaile näitä muutoksia rinnoissasi

Ota rintojesi muutokset vakavasti! Rintojasi tutkimalla voit saada selville paljon omasta terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi.

Rintojen muutosten säännöllinen tutkiminen auttaa havaitsemaan rintasyövän mahdollisimman ajoissa. Tämän tärkeän asian lisäksi rintojen tutkimisesta on muutakin hyötyä, sillä rinnat reagoivat herkästi erilaisiin ulkoisiin ja sisäisiin muutoksiin. 

Nystyräiset ja aristavat rinnat

Kuukautiset ovat yleisin syy aristaviin rintoihin, mutta kyse voi olla myös runsaasta kahvinjuonnista. Jos herkkiin rintoihin ei löydy muuta selitystä, ryhdy tarkkailemaan omaa kahvinjuomistasi. Tuleeko päivässä juotua huomaamatta useampikin kuppi kahvia? 

Ihottumaa rintojesi ympärillä

Kutinaan voi olla monia syitä, mutta yleisimmin kyseessä on allergia tai yliherkkyys. Rintaliiveissä käytettävä nikkeli tai uusi pesuaine voivat aiheuttaa ikävää kutinaa, joka hoituu parhaiten allergeenin paikantamisella ja hydrokortisonivoiteella.

Koska olet viimeksi pessyt rintaliivisi? Kutina voi viestiä myös siitä, että liivisi ovat pesun tarpeessa. Erityisesti hikisellä ilmalla liivejä kannattaa pestä usein bakteerien ja sieni-infektioiden välttämiseksi. Rintavien kannattaa ottaa huomioon, että bakteerit pesiytyvät kostealla ilmalla herkästi myös rintojesi alapuolelle. 

Maitomaista nestettä rinnoista

Nänneistä erittyvä maitomainen neste ei automaattisesti tarkoita sitä, että olisit raskaana. Jotkut reseptilääkkeet, esimerkiksi masennuslääkkeet, nostavat maidontuotantoa aktivoivaa hormonipitoisuutta. Tämän oireen vuoksi ei siis aina kannata rynnätä raskaustestin ostoon. 

Kutiavat nännit

Kutiaviin nänneihin on olemassa monia syitä, joista yleisin liittyy pesutottumuksiin. Varmista, että huuhtelet shampoo ja pesuainejäämät huolellisesti, sillä ne jäävät helposti ärsyttämään herkkiä nännejäsi.

Kaikki materiaalit eivät myöskään sovi kaikille, vaan ne voivat aiheuttaa ihomuutoksia rinnoissa, kuten nänneissä. Syy kutinaan voikin siis löytyä uusista rintaliiveistäsi. Myös kuukautiset voivat olla yksi syy kutinaan.

Jos kutina jatkuu, iho kovettuu tai nänneistäsi ilmenee keltaista tai veristä vuotoa, hakeudu välittömästi lääkäriin varmistaaksesi, ettei kyse ole rintasyövästä.

Ihon läpi kuultavat verisuonet

Iho muuttuu iän myötä tuoden mukanaan omat riskinsä. Vaalea iho on alttiimpi auringonpolttamille, mikä lisää myös ihosyövän riskiä. Jos rintojesi iho on vaalentunut, suojaa rintojesi alue erittäin huolellisesti auringolta.

Video: Kesällä kannattaa olla tarkkana, sillä aurinko voi aiheuttaa vakaviakin vaurioita. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.