Isoista rinnoista voi tulla raskas taakka – kuka pääsee rintojen pienennysleikkaukseen?

Jos on kärsinyt ikänsä isojen rintojen aiheuttamista niska- ja hartiakivuista, toimintakyvyn rajoittumisesta, hautumisesta ja epätoivotusta huomiosta, kannattaa ehkä harkita rintojen pienennysleikkausta. Usein se parantaa paitsi fyysistä vointia, myös itsetuntoa ja mielialaa. Leikkaukseen pääsee kunnallisella puolella, kunhan tietyt kriteerit täyttyvät.

Rintojen pienennysleikkaus on erittäin hyvä ja terveyshyötyä tuottava toimenpide, mikäli kookkaat rinnat aiheuttavat niskan ja hartiaseudun alueelle kipuja ja rajoittavat toimintakykyä. Näin kertoo Tampereen yliopistollisen keskussairaalan plastiikkakirurgian ylilääkäri Minna Kääriäinen.

– Pomppivaa liikuntaa voi olla isorintaisena aika mahdotonta tehdä. Ei välttämättä ole niin tukevia liivejä, jotka pitäisivät rinnat paikoillaan. Jos taas rinnat ovat kauhean suuret suhteessa muuhun kehoon, voi vaatteiden löytäminen olla hankalaa, Kääriäinen kertoo.

Isot rinnat usein myös roikkuvat hyvin alhaalla, jolloin rintojen painopiste on väärässä paikassa. Tämä aiheuttaa kipuja.

Yksi fyysinen haitta erityisesti kesäisin voi olla lisäksi rinnan alusten hautuminen, joka pahimmillaan aiheuttaa jopa haavaumia.

Joskus naiset kokevat, että rintoihin myös kiinnitetään liikaa huomiota. Se taas voi vaikuttaa esimerkiksi ryhdin huonontumiseen, kun rintoja yritetään peittää.

– Suuret, näkyvät rinnat, jotka ovat epäsuhtaiset muuhun vartaloon verrattuna, vaikuttavat varmasti paljon ihmisten itsetuntoon ja minäkuvaan.

– Monelle rintojen leikkaus on hyvin kokonaisvaltainen muutos. Koko olemus ja tyytyväisyys kehoon on sen jälkeen erittäin hyvä. Potilaat ovat leikkauksen jälkeen todella onnellisia, Kääriäinen kuvailee.

Leikkaushoidon perusteet

Pisteytys tehdään välillä 0–100. Leikkaukseen pääsyn perusteena on pääsääntöisesti 50 pisteen raja. 

Rinnan mitta kaulakuopasta nänniin

Alle 27 cm: 40 pistettä

27–31 cm: 50 pistettä

Yli 31 cm: 60 pistettä

Niska- ja hartiaoireet

Painoindeksi yli 35: 0 pistettä

Painoindeksi 30–35: 10 pistettä

Painoindeksi alle 30: 20 pistettä

Toimintakyvyn rajoittuminen

Painoindeksi yli 35: 0 pistettä

Painoindeksi 30–35: 10 pistettä

Painoindeksi alle 30: 20 pistettä

Lähde: EBM Guidelines

Hyvin lihavia ei leikata

Rintojen pienennysleikkauksen tarve määritellään muun muassa mittaamalla kaulakuopan ja nännin välinen alue.

– Mitta kuvastaa hyvin sitä, kuinka isot ja roikkuvat rinnat ovat, Kääriäinen kertoo.

Normaalisti mitta on noin 23–25 senttiä, mutta leikkaukseen tulevilla se on yli 27 senttiä, Kääriäisen mukaan tavallisemmin yli 30 senttiä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt rintojen pienennysleikkaustarpeen määrittelemiseksi pisteytystaulukon. Eniten vaikuttaa juuri kaulakuopasta nänniin mitattu etäisyys: jos rinnan koko on 27–31 sentin välissä, saa potilas jo 50 pistettä, mikä riittää leikkauksen tekemiseen. Niska- ja hartiaoireista sekä toimintakyvyn rajoittumisesta saa myös pisteitä.

Oireita katsotaan aina kokonaisuutena, ja leikkauksen tarve määräytyy yksilöllisesti.

– Leikkaukseen tulevien naisten kuppikoot ovat varmaan yleensä D-kupista eteenpäin. Täytyy kuitenkin muistaa, että esimerkiksi 150-senttisellä ja 50-kiloisella ihmisellä pienempikin kuppikoko voi olla hänelle suhteessa iso.

Myös paino vaikuttaa leikkaukseen pääsyyn. Painoindeksiraja julkisella puolella on tavallisesti 32.

– Hyvin lihavia ei yleensä leikata, sillä vakavampien komplikaatioiden, kuten keuhkoveritulpan, riski kasvaa.

Esteenä leikkaukselle voi olla niin ikään tupakointi, sillä se lisää ongelmia esimerkiksi leikkaushaavan paranemisessa. Julkisella puolella edellytetäänkin usein tupakoinnin lopettamista ennen leikkaukseen ryhtymistä.

Leikkaukseen vaaditaan myös 18 vuoden ikää. Siitä eteenpäin leikkauksia tehdään kaikenikäisille naisille.

– Tyypillisesti he ovat synnyttäneitä, 30–50-vuotiaita naisia. Joukossa on toki myös nuorempia, ja vanhimmat taitavat olla seitsemänkymmenen tietämillä.

– Lähellä viittäkymmentä olevat potilaat usein sanovat, että olisi pitänyt tulla leikkaukseen jo aikaisemmin. He ovat todella kiitollinen potilasryhmä leikata, Kääriäinen sanoo.

Erityisesti iäkkäillä hoidon riskien arvioinnissa täytyy ottaa huomioon myös muut perussairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit ja diabetes.

Huima hintaero julkisella ja yksityisellä

Rintojen pienennysleikkaus on yleisimpiä kunnallisten sairaaloiden plastiikkakirurgisia leikkauksia. Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa rintojen pienennysleikkauksia tehdään noin 80 vuodessa. Suurin osa tulee oman lääkärin, työterveyslääkärin tai gynekologin lähetteellä.

– En muista, että terveyskeskuksissa oltaisiin puhuttu näistä leikkauksista valmistuessani lääkäriksi 90-luvulla. Nykyään tietoisuus rintojen pienentämismahdollisuudesta on hyvin lääkärikunnan tiedossa, ja he osaavat sitä aktiivisesti ehdottaa, Kääriäinen kertoo.

Kääriäisen mukaan Suomessa on tehty paljon töitä sen eteen, että leikkaukseen pääsy kunnallisissa sairaaloissa eri puolella maata olisi tasavertaista.

– Ehkä jossain ollaan hivenen tiukempia, jossain hivenen löysempiä. Aika hyvin se kuitenkin toimii. On hyvin tärkeää, että ohjeistukset ovat eri sairaaloissa samanlaiset, Kääriäinen pohtii.

Jos leikkaukseen ei julkisella puolella pääse, on potilaan toinen vaihtoehto yksityinen sairaala.

Kääriäinen arvioi, että yksityisellä puolella leikkaukseen voi esimerkiksi päästä, vaikka painoindeksi olisi vähän korkeampi kuin kunnallisen puolen kriteereissä. Lisäksi yksityisellä puolella tehdään pienennysleikkausten lisäksi rintojen kohotusleikkauksia, joita ei kunnallisella puolella tehdä.

Julkisella puolella rintojen pienennysleikkaus maksaa potilaalle noin 100–150 euroa, yksityisellä ainakin 5 000 euroa.

– Sillä saatankin joskus kannustaa ylipainoisia ihmisiä. Tämä on niin iso asia, että yhteiskunta on valmis kustantamaan leikkauksen, jos painoa saa hiukan laskettua, Kääriäinen kertoo.

Yleensä lähtee useampi kuppikoko

Leikkauksessa rinnan koko pienenee, mutta rinnat tulevat myös uuteen paikkaan. Liian alhaalla roikkuneet rinnat nousevat leikkauksen myötä oikeaan kohtaan rintakehällä.

Tavallisesti rinnat pienenevät leikkauksessa 500–1000 grammaa per rinta. Joskus vastaan tulee niin isoja rintoja, että kudosta poistetaan jopa kaksi kiloa.

On hyvin vaikea määritellä, kuinka monta kuppikokoa rinta lopulta muuttuu, sillä se riippuu paljon myös liivien ympärysmitasta.

– Kysyn aina potilaalta, millainen toive hänellä itsellään on. Jotkut haluavat, että rintoja pienennetään ihan hurjasti. Joku taas on tottunut isorintaisuuteen eikä halua älytöntä muutosta. Yleensä rinta kuitenkin pienenee useamman kuppikoon, Kääriäinen kertoo.

Potilaan toiveet rinnan koosta pyritään toteuttamaan tarkkaan.

– Ajatus on, että jäljelle jää kaunis rinta, joka on suhteessa ihmisen vartaloon.

Lopullinen tulos näkyy vuoden päästä

Ennen leikkausta tehdään rintojen kuvaus ja mammografia. Itse leikkaus suoritetaan nukutuksessa, ja se kestää yleensä pari tuntia. Kotiin pääsee yleensä jo yhden sairaalayön jälkeen.

Alussa haavojen päällä pidetään haavateippejä, käytetään tukevia liivejä yötä päivää ja vältetään pomppivaa liikuntaa. Kipujen kanssa pärjää yleensä ihan tavallisilla kipulääkkeillä.

– Rintojen lopullinen muotoutuminen ja asettuminen sekä arven kypsyminen kestävät noin vuoden, Kääriäinen sanoo.

Normaalipainoisilla ja lievästi ylipainoisilla leikkaukseen liittyvät riskit ovat yleensä pieniä haavan paranemiseen liittyviä ongelmia. Rintakirurgiaan liittyy kuitenkin myös verenpurkauman riski, minkä takia saatetaan joutua lisäleikkaukseen. Se ei ole kuitenkaan kovin yleinen komplikaatio.

– Pääsääntöisesti leikkauksen jälkeen saa sairaslomaa neljä viikkoa. Siinä ajassa pitäisi olla siinä kunnossa, että pystyy tekemään ihan mitä tahansa työtä ja palaamaan normaaliin elämään.

Näkyvät arvet eivät potilaita haittaa

Rintoihin jää pienennysleikkauksen seurauksena kohtuullisen isot arvet. On yksilöllistä, kuinka leveät ja näkyvät niistä tulee. Leikkaavaa kirurgia enemmän arpiin vaikuttaa kunkin potilaan arvenparanemiskyky.

– Vaikka arvet ovat suhteellisen pitkät, rinnan koon pieneneminen ja oikeaan paikkaan meneminen on niin iso asia, ettei arvista kyllä tule valituksia jälkikäteen, Kääriäinen naurahtaa.

Leikkaus voi vaikuttaa myös nännin ja nännipihan tuntoon. Osalle tunto palaa normaaliksi, mutta pysyvä heikentyminen on mahdollista.

– Leikkaus voi vaikuttaa myös imettämiseen, sillä sen aikana katkaistaan rintojen maitotiehyitä. Usein lähitulevaisuudessa raskautta suunnittelevia neuvotaan leikkauttamaan rinnat vasta raskauden jälkeen.

Leikkaukseen ei silti ole Kääriäisen mukaan alle 30-vuotiaanakaan vaikeampi päästä, kunhan kriteerit täyttyvät ja potilas ymmärtää leikkauksen vaikutuksen imetykseen.

Joitakin naisia huolettaa, voiko leikkaus vaikuttaa esimerkiksi mammografian tulkintaan tai rintasyöpäriskiin. Heille Kääriäisellä on rauhoittavia uutisia: seulonta onnistuu täysin normaalisti, eikä leikkaus sen paremmin vähennä kuin lisääkään rintasyöpäriskiä.

Millaisista rintojen muhkuroista pitää huolestua?

Huomenta Suomessa keskäkuussa 2017 vieraillut HYKS Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoo, että varsinkin nuoremmilla naisilla rintojen muhkuraisuus ja epätasaisuus on tavanomainen ilmiö. Videolla hän kertoo, millaisista muutoksista täytyy hakeutua tutkimuksiin.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja