"Rintani oli saavuttanut Pamela Andersonin mittasuhteet, olin tuskissani" – äiti avautuu imettämiseen liittyvästä ikävästä vaivasta

7:21

Australialaisnainen kertoo Kidspot-sivustolla julkaistussa tekstissä imettämisen komplikaatiosta, joka loi hänen rintaansa suuren patin ja jätti kipuihin. Lopulta pienen valkoisen näppylän puristaminen toi helpotuksen.

Katso yllä olevalta videolta keskustelua imetyksestä!

Kun Kerry Warrenin esikoinen oli puolen vuoden ikäinen, huomasi äiti toisessa rinnassaan jotakin outoa: siinä oli pieni, kova patti.

Kerry meni imetysklinikalle, jossa asiantuntija varoitti, että kyseessä saattaisi olla maitorauhastulehdus tai rintatulehdus. Tulehdukseen saattaa kuulua selkeä möykky rinnassa. Yleisiä oireita ovat kuitenkin myös rinnan aristus, kuumotus ja punoitus, sekä nopeasti nouseva korkea kuume.

Koska Kerryllä ei ollut muita maitorauhastulehduksen oireita, hoitaja sanoi, ettei ollut syytä huoleen. Hän neuvoi Kerryä hieromaan pattia samalla, kun hän ruokki tytärtään.

– Mutta kun tulin kotiin, kyhmy oli jo mangon kokoinen ja se suureni tunti tunnilta. Se oli myös muuttumassa tuskallisen kipeäksi, Kerry kuvailee.

Kerry soitti uudestaan lääkäriin, mutta koska kuumetta ei ollut, hän sai saman ohjeen hieroa rintaa.

Kipu paheni – ja lopulta pieni yksityiskohta paljasti syyn

– Keskiyöhön mennessä rintani oli saavuttanut Pamela Andersonin mittasuhteet. Olin tuskissani, Kerry kirjoittaa.

– Ja sitten huomasin jotakin – jotakin, mitä imetysasiantuntija ja lääkäri eivät olleet huomanneet. Neulanpiston kokoisen valkoisen kohdan nännissäni, aivan kuin pienen, pienen näppylän.

Kerry puristi näppylän, se poksahti ja saman tien maitoa alkoi ryöpytä hänen turvonneesta rinnastaan. Naisen mukaan alle viidessä minuutissa maitoa oli tullut yhteensä 300 millilitraa.

– Kun virtaus loppui, rintani oli palautunut normaaliksi ja kipu oli poissa.

Kerryllä oli ollut eräänlainen maitotiehyen tukos, "piimäkokkare".

Maitotiehyetukos estää maidon virtaamisen

Tiehyttukos tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että rinnan maitotiehyessä on jokin tukos, joka estää maidon virtauksen. Oireena on usein arkuus, kuumotus ja punoitus rinnassa, sekä tunnettavissa oleva selkeä pahkura.

Eräs tiehyttukoksen muoto on myös niin kutsuttu "piimäkokkare", johon Kerryn oireet sopivat.

Imetys.fi-sivuston mukaan piimäkokkareeksi kutsutaan nänniin, maitotiehyen suulle muodostunutta valkoista, pistemäistä tai nappulamaista pahkuraa, joka tukkii maidon ulospääsyn ja aiheuttaa kipua.

Maitotiehyetukosukos voi syntyä, jos maito ei pääse poistumaan riittävästi rinnasta. Sen syynä voi olla esimerkiksi kudosturvotus, runsas maidoneritys, pitkät syöttövälit, tai joskus jopa huonosti istuvat rintaliivit, rintaa painava kantoväline tai nukkuma-asento.

Lähde: Imetys.fi

Tiehyttukos kannattaa hoitaa, sillä se on yleensä rintatulehdusten syynä. Hoitona riittää rinnan säännöllinen ja tehokas tyhjentäminen.

Tukoksen aukeamista voi helpottaa myös hieromalla rintaa tukoskohdasta imetyksen aikana. Jos maito ei virtaa hyvin, voi sitä helpottaa lämmittämällä rintaa, esimerkiksi suihkussa.

"Piimäkokkare" taas hoituu yleensä itsestään, se saattaa esimerkiksi irrota vauvan imiessä. Myös rinnanpään hautominen lämpimällä vedellä ja sitten kokkareen rapsuttaminen voi saada tukoksen aukeamaan.

Lähteet: KidspotImetys.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja