Kurdiketun pidätystä ei ole vielä vahvistettu: "Kaverit, en ole epäonnistunut" – ruotsalaismedia arvioi, että kiinniotto voisi olla käännekohta maan rikosaallolle

Ruotsin poliisi ei ole saanut vahvistettua tietoa Rawa Majidin pidätyksestä, kertovat ruotsalaismediat.  

Ruotsissa toimivan rikollisverkoston Foxtrotin johtaja ”Kurdikettu” eli Rawa Majid on ruotsalaismedia SVT:n mukaan pidätetty perjantaina liikennetarkastuksessa Iranissa.

Majidin läheinen liittolainen on kuitenkin kertonut ruotsalaislehti Expressenille, että Majidia ei olisi pidätetty. Hän viittaa lehdelle heikkolaatuiseen äänitteeseen, jossa väitetään Majidin äänen sanovan ”Kaverit, en ole epäonnistunut”.

– Olin vähällä joutua tappeluun ja kaikkea sellaista, mutta kaikki on hyvin kaverit, nauhalla sanotaan Expressenin mukaan. 

Ei ole selvää, onko kyseessä Majidin ääni tai onko äänite tehty ennen vai jälkeen väitetyn pidätyksen.

Ruotsin poliisi on Expressenin mukaan yrittänyt vahvistaa tiedon Majidin pidätyksestä tuloksetta.

Foxtrot-jengin ympärillä voidaan käydä informaatiosotaa, sillä viimeaikaiset jengiväkivaltaisuudet Ruotsissa ovat liittyneet nimenomaan Foxtrotin sisäisiin välienselvittelyihin. Jengiä on johtanut ”Kurdiska räven”, eli kurdikettuna tunnettu Majid ja Ismail Abdo, joka tunnetaan nimellä ”Jordgubbe”, Mansikka.

Miesten välille on kuitenkin tullut välirikko.

Pidätetty neljä kertaa poissaolevana

Expressenin tietojen mukaan Majidilla on useita eri passeja.

Majidin on kerrottu piileskelevän Turkissa. Hänen väitetään käyttäneen maata tukikohtanaan Ruotsissa käytävässä jengisodassa ja laajamittaisessa huumekaupassa.

Expressenin mukaan Majid olisi kuitenkin matkustanut säännöllisesti sekä Iranissa että Turkissa, mutta asuisi nyt Kurdistanissa.

Majidilla on Ruotsin kansalaisuuden lisäksi myös Turkin kansalaisuus, minkä vuoksi häntä ei ole voitu luovuttaa Ruotsiin.

Majid on ollut kansainvälisesti etsintäkuulutettu vuodesta 2020 lähtien. Hänet on pidätetty Ruotsissa neljä kertaa poissaolevana. Huhtikuussa 2022 hänet pidätettiin Turkissa, mutta vapautettiin epäselvistä syistä.

Mitä pidätys merkitsisi?

Mikäli Majid on pidätetty, ruotsalaismediassa arvioidaan tämän olevan mahdollinen käännekohta väkivallalle Ruotsissa.

– Rawa Majidin vastustajilla on tiettyä halukkuutta lopettaa tappaminen, jos hänet pidätetään tai hän kuolee, sanoo SVT:n rikostoimittaja Diamant Salihu Ruotsin radiolle Ekotille.

– Hänen verkostonsa on jo raunioina, ainakin se osa, joka on toistaiseksi päättänyt pysyä hänen puolellaan.

Samalla Salihun mukaan ei kuitenkaan ole viitteitä siitä, että pidätys vähentäisi jengien uutta rekrytointia.

Lue myös:

    Uusimmat