Kuorma-autojen kauppa käy, mutta osa odottaa painavampia rekkoja – autoalan järjestö muistuttaa rajoitteesta

1:57

Talouden elpyminen on piristänyt kuorma- ja pakettiautojen myyntiä. Osa ostajista on nyt jäänyt odottamaan vireillä olevaa uudistusta, joka sallisi nykyistä painavammat rekat Suomeen.

Kasvua on ollut jo jonkin aikaa, esimerkiksi yli 16-tonnisten kuorma-autojen ja pakettiautojen ensirekisteröinneissä on päästy jo vuoden 2008 laskusuhdannetta edeltäneelle tasolle.

– Vuonna 2017 oli huojennuksen tilassa moni yrittäjä ja yritysjohtaja totesi, että nyt ollaan pitkään siirretty sitä hankintaa ja tultiin siihen tilanteeseen, että nyt ei enää siirretä, sanoo Veho Hyötyajoneuvojen liiketoiminnan johtaja Juha Ruotsalainen.

Viime vuonna pakettiautoja ensirekisteröitiin mekein 15 prosenttia ja yli 16-tonnisia kuorma-autoja yli kymmenen prosenttia enemmän kuin toissa vuonna. Tänä vuonna uusien kuorma-autojen myynnin odotetaan yhä kasvavan, ja viime vuonna niitä ensirekisteröitiin lähes 3 500. Uusia pakettiautoja rekisteröitiin viime vuonna noin 15 500.

Monet tiet ja sillat eivät kestä painavampia rekkoja

Nyt osa ostajista on odottavalla kannalla, sillä liikenne- ja viestintäministeriössä suunnitellaan aiempaa painavampien rekkojen sallimista Suomessa.

Autoalan etujärjestö muistuttaa, että monet Suomen tiet ja sillat eivät ole siinä kunnossa, että ne kestäisivät painavampia rekkoja.

– Pitää muistaa, että suurin osa meidän tieverkosta, jopa pääteistä on sellaisia, joilla ei voi ajaa isommilla massoilla kuin 76 tonnia. Sen puolesta tämä ei kyllä koske kuin hyvin rajattua tieverkkoa jatkossakaan, millä näillä isommilla massoilla saisi ajaa, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Kilon Osuus-Auto on yksi isompia rekkoja kokeilevista yrityksistä.

– Tavaraa liikkuu enemmän, hiilijalanjälki on silloin yksikköä kohden pienempi. Toimeksiantajathan tästä suurimman hyödyn saa eli meidän asiakkaat, sanoo Kilon Osuus-Auton toimitusjohtaja Ari Savisalo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja