Mainos

Kuopio tanssii ja soi käyntiin

Tänään alkaneen Kuopio tanssii ja soi-festivaalin odotetuimpia esityksiä on belgialaisen koreografin Wim Vandekeybusin Puur eli Puhdas, joka saa myös Euroopan ensi-iltansa.

Vandekeybusia on luonnehdittu nykytanssin edelläkävijäksi sekä kauhukakaraksi, jonka rajut esitykset ovat myös järkyttäneet katsojia.

Vandekeybusin lähtökohtana ovat myyttiset tarinat viattomien joukkosurmasta. Koreografi tutkii usein kuoleman ja elämän peruskysymyksiä, kansanmurhaa, vallankäyttöä.

- Esityksen teema on niin lähellä omaa yhteiskuntaamme, tarina, joka toistuu historiassa. Avatessasi lehden näet saman kertomuksen, mutta eri nimillä. Sitä kutsutaan Irakin sodaksi tai milloin miksikin, Vandekeybus kuvailee.

Arvostettu belgialaiskoreografi yhdistelee teoksissaan elokuvan, tanssin ja teatterin keinoja; tanssijoiden liikkeet yhdistyvät verisiin kuviin valkokankaalla/ elokuva tuo uusia tasoja tanssiin. Vandekeybusin liikekeli on suoraa ja sitä on myös kritisoitu liiankin raivokkaaksi tai aggressiviseksi.

- En pidä siitä, jos esiintyjät eivät ole vuorovaikutuksessa lavalla. Enkä pidä siitä, jos esitys ei viesti mitään, mutta ei pidä myökään selittää liikaa.

Joillekin katsojille Vandekeybusin raju ilmaisu on ollut liikaa ja osa yleisöä on poistunut kesken esityksistä. Koreografi itse kiistää tahallisen provosoimisen. Myös festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen suhtautuu mahdolliseen kohuun rauhallisesti.

- Kun Pina Bausch tuli tanssimaailmaan puolet yleisöstä poistui. Tämä kuulu aina uuteen ilmaisuun.

Tanssii ja soi-festivaaleilla nädään viikon aikana erityisesti pohjoismaista nykytanssia. Myös ilmaisesitysten määrää on lisätty tuntuvasti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.