Mainos

Kuolinsyytietojen ilmoittaminen uudistuu

Syntymä- ja kuolinsyytietojen ilmoittamiseen tulee muutoksia. Esimerkiksi pappi ei saa enää jatkossa seurakuntalaistensa kuolinsyytietoja. Lakiuudistuksella halutaan parantaa vainajan ja omaisten tietosuojaa. Eniten ongelmia on kuitenkin vainajan elämänaikaisten terveystietojen luovuttamisessa. Tarkat määräykset puuttuvat laista ja omaiset jäävät päivittäin ilman heille kuuluvia tietoja.

Potilasasiakirjoihin sisältyvät terveystiedot kiinnostavat monia uteliaita: sukulaisia, viranomaisia ja joskus tiedotusvälineitäkin. Ensi vuonna voimaan tuleva lainsäädäntö muuttaa esimerkiksi kuolinsyytietojen ilmoittamista.

Uudistuksen tarkoitus on parantaa vainajan ja hänen omaistensa oikeusturvaa. Kuolintodistuksen kiertokulku muuttuu niin, että kuolinsyyt eivät mene enää rekisteriviranomaisille.

Laki laajentaa toisaalta myös tiedonsaantia, kun avopuolisollekin voidaan luovuttaa kuolinsyytietoja. Kuolemansyytä selvittävä lääkäri tai poliisi sekä tuomioistuin ja vakuutusyhtiö saavat myös tietoja.

Kuolinsyytä vaikeampi ongelma on vainajan elämänaikaisten terveystietojen luovuttaminen. Laissa ei ole tarkkoja määräyksiä, ja salassapidosta tulee päivittäin erimielisyyksiä lähinnä omaisten ja terveysviranomaisten välille.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.