”Kuolema-doula” auttaa ihmisiä suunnittelemaan lähtönsä: "Moni kuvittelee, että työni on synkkää"

6:32

"Kuolema-doula" valmentaa kuolevaa ja tämän läheisiä poismenoon. Hän myös varmistaa, että kaikki sujuu pian menehtyvän ihmisen toiveiden mukaisesti.

Onko surulle nykymaailmassa tilaa? Katso keskustelu yllä olevalta videolta.

Termi ”doula” tulee kreikasta ja tarkoittaa palvelijatarta, jonka on tarkoitus tukea hänet palkannutta henkilö. Tavallisimmin doulien ajatellaan toimivan synnyttävien äitien tukijoina, mutta apua tarvitaan myös elämän toisessa päässä: kuolemassa.

”Kuolema-doulan” tehtävänä on valmistaa pian menehtyvää ihmistä elämästä irrottautumiseen ja tukea tämän läheisiä vaikeassa tilanteessa.

"Kuolema-doulan" tarkoituksena on vähentää kuolemaan liittyviä pelkoja ja lohduttaa niitä, jotka jäävät menehtynyttä kaipaamaan.

– Tarjoan mahdollisuuden miettiä kehon lopullista hiipumista. Epämukavuusalueen tunnistamisen jälkeen siitä on helpompi puhua ja prosessoida, sanoo Alua Arthur, yhdysvaltalainen ”kuolema-doula”, Refinery29-sivuston haastattelussa.

Sen lisäksi, että ”kuolema-doula” auttaa kuoleman kohtaamisessa, on hänen tarkoituksenaan toteuttaa asiakkaan – usein vakavasti sairaan – henkilön toiveet. Niitä voivat olla esimerkiksi hautajaisjärjestelyt tai elvytyskielto.

Työ ei ole lohdutonta murehtimista

”Kuolema-doulan” työ kuulostaa lohduttomalta, mutta Alua on toista mieltä.

– Moni kuvittelee, että työni on synkkää. Todellisuudessa työni on virkistävintä, mitä tiedän.

Alua kertoo nauravansa työssään paljon. Kun kuolemasta puhuu, siihen liittyvät tunteet purkautuvat. ”Kuolema-doula” onkin huolissaan lähinnä siitä, ettei jokaisen elävän olennon vääjäämättömästä kohtalosta puhuta ääneen.

– Aina kun kerron työstäni, ihmiset ryhtyvät puhumaan minulle kuolemasta. Uskoisin, että työni antaa ihmisille mahdollisuuden puhua aiheesta, josta kaikki haluavat keskustella, mutta josta kukaan ei keskustele, Alua sanoo.

Doulan mielestä kuolemasta pitäisi puhua avoimemmin

Kuolema on piilotettu lääketieteen taakse, mutta ihmisten tulisi ”kuolema-doulien” mielestä ottaa asia takaisin itselleen.

– Seksistä puhuminen ei tee kenestäkään aviopuolisoa. Kuolemasta puhuminen ei tee kenestäkään kuollutta, sanoo Alua.

***

2:33

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja