Kuntien valmiudet parkkivalvontaan epäilyttävät

Kohuttu lakiesitys pysäköinninvalvonnasta on edennyt työryhmän käsittelyssä.

Asiantuntijoita on nyt kuultu, ja esitys on etenemässä aikataulun mukaisesti lausuntokierrokselle, arvioi työryhmän puheenjohtaja, lainsäädäntöneuvos Jarkko Rautio.

Kiistakapulaksi on Raution mukaan odotetusti noussut se, pystyvätkö viranomaiset valvomaan riittävästi myös kauppojen parkkialueita, jos laki ei sallisi yksityisille yrityksille lupaa toimia.

Suomessa on liki 350 kuntaa, joista noin 80:ssä on tällä hetkellä pysäköinninvalvonta. Valvonnan käytännöt ovat kirjavia, eivätkä yksityisten parkkihallien omistajat aina ole olleet tyytyväisiä siihen, miten valvonta on järjestetty. Valvontaa ei yritysten mukaan ole riittävästi.

Työryhmä on ollut määrä kuulla valmistelun aikana liikenne- ja viestintäministeriön asiantuntijoita, Suomen kiinteistöliittoa ja Autoliittoa.

- Yksityisten pysäköinninvalvontayritysten kanssa kiinteistönomistajat pystyvät sopimaan ehdoista, kun taas viranomaisilla on lähtökohtaisesti ollut eri prioriteetit, Rautio tiivistää.

Rautio myös huomauttaa, että muissa Pohjoismaissa yksityiset pysäköinninvalvontayritykset ovat toimineet jo useita vuosia.

Yhteistyö takkuillut myös Helsingissä

Pysäköinninvalvonnan järjestäminen tuo kunnille tuloja enemmän kuin menoja, todetaan Helsingin kunnallisesta pysäköinninvalvonnasta.

Kunnat voivat sopia yritysten kanssa toimeksiantosopimuksia, jotka valtuuttavat viranomaiset valvomaan kiinteistön parkkeerausta. Harvassa kunnassa tähän on kuitenkin päädytty - tai tilanne ei ainakaan tyydytä molempia osapuolia.

Pääkaupungissa Helsingissä lappuja on kirjoitettu viime vuosina enemmän kuin koskaan aiemmin. Silti alueella toimivien yritysten mukaan valvonta on ollut riittämätöntä.

Kun vielä vuonna 2006 parkkisakkoja annettiin 160 000, vuonna 2008 vastaava luku oli 231 000.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat