Mainos

Kuntien sopimusneuvottelut alkavat

Neuvotteluista odotetaan hankalsia. Teollisuudessa alkukesästä syntyneet 8-9 prosentin sopimukset ovat nostaneet kuntatyöntekijöiden odotuksia tavanomaista korkeammalle.

Neuvottelut kunta-alan uusista työ- ja virkaehtosopimuksista alkavat virallisesti ensi maanantaina. Hankaliksi ennakoituja neuvotteluja siivittää kiistely, jota on pitkin kevättä ja kesää käyty hallituksen lupailemasta sivustatuesta.

Hallitus lupasi ohjelmassaan ylimääräistä rahaa kunnille siitä riippuen, miten selvästi siellä syntyvä palkkaratkaisu kohdennetaan koulutetuille naisvaltaisille aloille, joiden palkkaus ei vastaa työn vaativuutta.

Kunta-alan palkansaajajärjestöt eivät ole toistaiseksi lyöneet kiinni omia palkkatavoitteitaan, ja toisiaan kyttäilevät järjestöt saattavat lykätä niiden julkistamista vielä pitkään. Teollisuuden piirissä alkukesästä syntyneet 8-9 prosentin sopimukset ovat joka tapauksessa virittäneet kuntatyöntekijöiden odotuksia tavanomaista korkeammalle.

Tehy: Koulutetuille korotukset

Odotuksia tuntuvasta palkanlisästä elätellään erityisesti terveydenhuoltoalan Tehyssä, olihan koko "tasa-arvotupon" taustalla keskustelu, jota eduskuntavaalien alla käytiin juuri hoitajien palkoista. Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola on sanonut, että kun ylimääräistä rahaa ei kuitenkaan riitä kaikille, niin koulutetun hoitohenkilöstön palkat on hoidettava ensiksi kuntoon.

Tehyn hallitus keskustelee palkkatavoitteestaan 21.-22. elokuuta, mutta päätöksen tekeminen saattaa siirtyä syyskuun loppupuolelle.

Korotusta vaaditaan myös opettajille

Korkeakoulutettujen Akavassa ei sulateta puheita vain hoitajille tulevasta ylimääräisestä korotuksesta. Siellä ollaan sitä mieltä, että myöskään esimerkiksi opettajien ja lastentarhanopettajien palkka ei vastaa työn vaativuutta.

Kuntien nykyiset työ- ja virkaehtosopimukset umpeutuvat syyskuun lopussa. Kunta-alan sopimusten piirissä on runsaat 400 000 kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa olevaa työntekijää ja viranhaltijaa.

Syyskuun lopussa päättyy sopimuskausi myös monella muulla alalla. Syksyn neuvottelijoista ensimmäisenä oman palkkatavoitteensa lyö perjantaina kiinni Palvelualojen ammattiliitto PAM, joka edustaa muun muassa kaupan ja ravintoloiden henkilöstöä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.