Kuntien palvelut halutaan verkkoon lähitulevaisuudessa

Kuntien keskeisten asiointipalveluiden tulisi tuoreen suosituksen mukaan olla käytettävissä tietoverkon kautta viimeistään vuoden 2005 loppuun mennessä. Tekniikan hyödyntämistä voitaisiin lisätä etenkin opetuksessa ja terveydenhoidossa, mikä tarkoittaa esimerkiksi verkko-opetusta ja etälääkäripalvelujen tarjoamista.

Suosituksen antoi tänään Helsingissä Suomen Kuntaliiton kokoama kuntien tietoyhteiskuntafoorumi, joka varoittaa tietoliikennetekniikan hyödyntämättä jättämisen uhkaavan kuntasektorin toimintakykyä.

-Kysymys on mitä suurimmassa määrin meidän kilpailukykymme parantamisesta, kertoi varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen Kuntaliitosta.

Hän muistutti, että Suomi on kohtuullisen hyvin sijoittunut matkapuhelinten ja Internetliittymien määrässä vertailtuna. Sen sijaan järjestelmien hyödyntämisessä on erittäin paljon parantamisen varaa. Sähköisten asiointipalveluiden ohella kohennettavaa olisi myös julkisen hallinnon sisäisissä toiminnoissa.

Itsenäisesti toimiva foorumi kehottaakin kaikkia kuntia laatimaan palvelutuotantostrategian, johon sisältyisi ensi vuosikymmenelle ulottuva suunnitelma yksittäisten palvelujen tuottamisesta. Verkkopalveluiden osalta strategia on jo olemassa viidenneksellä kunnista.

Perinteiset jakelukanavat säilyvät

-Tarkoitus on tehostaa prosessia, parantaa kuntalaisten palveluiden laatua ja tehdä myös kuntalaisten asiointi kuntaorganisaatiossa ajasta ja paikasta riippumattomaksi, kertoi puolestaan tietoyhteiskuntafoorumin puheenjohtaja Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen.

-Ei sähköinen kanava tietenkään voi olla ainoa kanava. Aina täytyy säilyttää myös perinteiset jakelukanavat ja perinteiset tavat asioida, Kokkonen jatkoi.

Pääsy tietoverkkoihin tulisi taata kaikille esimerkiksi kirjastoista tai yhteispalvelupisteiden kautta. Tietoyhteiskuntafoorumi korostaa myös, että koko maahan tulisi saada kohtuuhintaiset ja riittävän tehokkaat tietoliikenneyhteydet.

Vastuun tasapuolisesta tarjonnasta katsotaan kuuluvan valtiolle. Muiden etujen ohella tietoverkkojen käytön odotetaan tukevan demokratiaa ja kansalaisten osallistumista. Esimerkiksi valmistelun avoimuutta vahvistavat jo Internetissä nähtävillä olevat asiakirjat. Lisäksi on syntynyt muun muassa keskustelutoreja.

Muutos toimintatapoihin

Foorumi arvioi vain harvojen kuntien sisäistäneen, että tekniikan tuottava hyödyntäminen edellyttää suurta muutosta toimintatavoissa. Pelkkä palveluiden sähköistäminen ei riitä, vaan myös palvelutuotantorakenteita tulisi uudistaa ja tehostaa.

Huomattava osa kuntien henkilöstöstä siirtyy lähivuosina eläkkeelle, joten uudistustoimien ei uskota luovan työttömyyttä. Työtehtävien kiintoisuus sitä vastoin kasvaa, mikä auttaa houkuttelemaan nuoria alalle.

-Digitalisoimalla erilaisia tukiprosesseja voidaan tavattomasti saavuttaa kustannustehokuutta, parantaa laatua ja helpottaa monenlaisia turhia päällekkäisiä työvaiheita, Kokkonen korosti.

-Sähköistämisen tulisi tulisi tapahtua kunnissa suurimmissa määrin kuntien yhteistyöprojekteina. Tässä jos missä pitäisi syntyä yhteisiä tuotekehityshankkeita, hän jatkoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat