Mainos

Kuntien palkkasopu kaatui hoitajiin

Neuvottelut keskeytyivät ennen puoltayötä, eikä niiden jatkamisesta päätetty vielä mitään.

Kunta-alan palkkaneuvottelut ovat kariutuneet myöhään eilen, kun hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin neuvottelijat eivät olleet valmiita hyväksymään työnantajan parannettuakaan palkkatarjousta.

Kuntatyönantajan illalla tekemä uusi tarjous nosti palkankorotusten tasoa selvästi. Iltapäivän runsaan kahdeksan prosentin esitys nousi illalla kaksinumeroiseksi.

KT:n arvion mukaan esityksen palkankorotukset toisivat sairaanhoitajille keskimäärin noin 300 euron tulonlisäyksen kahden ja puolen vuoden aikana. Superiin kuuluvat perushoitajat saisivat 267 euroa.

Yleiskorotusten lisäksi ensi vuonna palkkoihin sisältyisi tasa-arvoerä ja paikallinen järjestelyerä. Kevään 2009 palkankorotuksiin sisältyisi vastaavia eriä ilman yleiskorotuksia.

Hoitoalan esimiestehtävissä toimivien palkankorotukset olisivat sopimuskauden aikana 343-415 euroa.

Sairaanhoitajan kokonaisansio on keskimäärin noin 2492 euroa kuukaudessa. Perushoitajien palkka on noin 2140 euroa.

Kolme neljästä valmiit hyväksymään

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen johtaja Markku Jalonen kertoo, että muut paitsi hoitajajärjestöjen neuvottelijat olisivat olleet valmiita sen ottamaan.

Neuvottelut keskeytyivät lähellä puoltayötä, eikä niiden jatkamisesta päätetty vielä mitään. Neuvottelut ovat toistaiseksi poikki, Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja Erkki Kangasniemi (sit.) kertoo.

Myös kunta-alan suurimman liiton, SAK:laisen Julkisten ja hyvinvointipalvelujen ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori (sd.) piti syynä neuvotteluiden kariutumiseen sitä, että kaikki palkansaajapuolen neljä neuvottelujärjestöä eivät kyenneet yhteisiin linjauksiin.

- Vain jos meillä on yhteinen näkemys, lähdemme keskustelemaan yksityiskohdista, hän sanoo.

Kolme muuta järjestöä olisivat olleet valmiit etenemään työnantajan esityksen pohjalta.

Työnantaja paransi tarjoustaan

Jalosen mukaan työnantajan uusi "raharaami" oli erittäin merkittävä tarjous myös hoitajien suuntaan. Myös palkansaajapuolella myönnettiin, että työnantajan illalla tuomassa uudessa tarjouksessa oli merkittävää muutosta verrattuna siihen, mitä aamupäivän neuvottelussa oli ensin tarjottu.

- Työnantaja liikahti aika huomattavasti, sekä yleiskorotuksessa, järjestelyvarassa että palkkaohjelmassa, Kangasniemi sanoo.

- Työnantajan vastaantulo aamun tarjouksesta oli merkittävä, Santamäki-Vuori myötäilee.

Myös hoitajien Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) myönsi, että työnantaja "liikahti", mutta hoitajien neuvottelijoilla ei hänen mukaansa ollut edellytyksiä allekirjoittaa neuvottelutulosta.

- Olisimme esitelleet sen työnantajan tarjouksena hallinnoillemme, mutta se ei käynyt. Neuvottelutulokseksi meillä ei ollut edellytystä sitä signeerata, Laitinen-Pesola sanoo.

Aikataulu meni uusiksi

Kunta-alan palkkaneuvotteluissa oli otettu tavoitteeksi, että neuvottelijat olisivat saaneet aikaan yhteisen esityksen eilisen kuluessa, jolloin uudet työ- ja virkaehtosopimukset olisi voitu allekirjoittaa huomenna.

Työnantajapuoli jätti ensimmäisen palkkatarjouksensa vasta eilen aamupäivällä. Palkansaajapuoli torjui sen yksimielisesti. Tarjottu sopimuskorotusten taso oli melko lähellä palkansaajapuolen vaatimuksia, mutta odotettu pidemmän ajan palkkaohjelma oli heidän mielestään liian vaatimaton. Toiveissa on ollut kuroa sillä umpeen kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.