Kuntien Asuntoluoton luotonanto puolittui

Kuntien Asuntoluoton antolainaus putosi alkuvuoden aikana puoleen viime vuodesta. Lainoja nostettiin nyt tammi-kesäkuussa noin 472 miljoonalla markalla, kun vuotta aiemmin summa oli tuplasti suurempi.

Asuntolainojen kysyntä on ylipäätään ollut laskussa alkuvuodesta alkaen, mutta Kuntien Asuntoluoton aneemisen kehityksen taustalla oli myös muita rakenteellisia syitä. Toimitusjohtaja Pekka Averion mukaan yhtiön pääasiakkaiden eli kuntien ja yleishyödyllisten yhteisöjen rakentamista on rakennuskustannusten ja korkojen nousun lisäksi hillinnyt valtion asuntopoliittisten linjausten viivästyminen. Kasvukeskuksissa taas on pulaa tonteista.

-Esimerkiksi korkotukilainojen kysyntä vähentyi selvästi rakennuttajien odottaessa uutta esitystä korkotukilaiksi, Averio huomauttaa.

Juuri korkotukilainat ovat Kuntien Asuntoluoton keskeinen tuote. Yhtiöllä on niistä vajaan 40 prosentin markkinaosuus. Alkuvuoden aikana kysyntä siirtyi niistä selvästi vapaarahoitteisiin rakentamis- ja peruskorjauslainoihin. Kysyntää vapaarahoitteisille vuokra-asunnoille on Averion mukaan varsinkin ns. Nokia-paikkakunnilla eli kasvukeskuksissa, joihin hakeutuu runsaasti aravakohteiden tulorajat ylittävää nuorta väkeä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja