Kuntatyönantajien Jalonen: "Jos Tehy ja Super eivät hyväksy mitään, se ei ole kunta-alan järjestelmän vika"

Katso työntekijäpuolen kommentit neuvottelutuloksesta! 5:20
Katso työntekijäpuolen kommentit neuvottelutuloksesta!

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen katsoo kunta-alalla saavutetun sovun kertovan siitä, että alan neuvottelujärjestelmä toimii.

Kuukausikaupalla kestäneet kunta-alan työehtosopimusneuvottelut tulivat tänään todennäköisesti suurelta osin päätökseensä, kun KT sai aikaan sovun työntekijöitä edustavan JAU:n ja Jukon kanssa.

Esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja koulujen opettajien, sosiaalityöntekijöiden ja museo- ja kirjastotyöntekijöiden palkankorotuksista ja työehdoista päästiin sopuun, mikäli JAU:n ja Jukon hallinnot vielä hyväksyvät neuvottelutuloksen.

Hoitajaliitot Super ja Tehy eivät ole mukana neuvottelutuloksessa.

KT:n Jalonen on tyytyväinen siihen, että raskaan neuvottelukevään jälkeen kunta-ala on hoitajia lukuun ottamatta päässyt sopuun.

– Tässä on takana lakkojen kevät, ja nyt on korkea aika saada myöskin sopimuksia aikaan, Jalonen kehuu MTV Uutisille.

Neuvottelutuloksen sisällöstä kerrotaan julkisuuteen vasta sen jälkeen, kun JAU:n ja Jukon hallinnot ovat sen hyväksyneet. KT:n valtuuskunta on jo hyväksynyt neuvottelutuloksen.

"Superin ja Tehyn täytyy itse miettiä"

Kunta-alan neuvottelut ehtivät kestää useita kuukausia ja johtivat toukokuun alussa laajaan julkisen sektorin lakkoon.

Sovun ulkopuolelle jääneet hoitajat ovat yhä kunta-alan neuvotteluissa täysin ratkaisematon kysymys. Neuvottelut ovat olleet poikki jo hyvän aikaa, sillä hoitajaliitot vaativat roimia muita korkeampia palkankorotuksia.

Jalonen pitää kuitenkin nyt saavutettua neuvottelutulosta osoituksena siitä, että neuvottelujärjestelmä toimii.

– Kyllä kunta-alan järjestelmä toimii hyvin. Jos Tehy ja Super eivät hyväksy mitään, tai mikään ei heille riitä, ei se ole kunta-alan järjestelmän vika.

Jalosella ei ole esittää askelmerkkejä siihen, kuinka neuvottelut hoitajaliittojen kanssa voitaisiin saada jälleen käyntiin.

– Varmaan kun he [Super ja Tehy] ovat hylänneet kaikki esitykset, KT:n tai sovittelijan tai sovittelulautakunnan, heidän täytyisi myöskin itse miettiä, millä tavalla he tulevat neuvotteluihin takaisin.

Lue myös:

    Uusimmat