Mainos

Kuntaliitto: Kuntien talousarvioita tarkistettava

Ennakoitavissa oleva talouskasvun hidastuminen tuo paineita tarkistaa kuntien talousarvioita. Suomen Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Kietäväisen mukaan Suomen Pankin julkistama kansantuotteen 2,8 prosentin kasvuarvio merkitsisi kunnille 500-1 000 miljoonaa markkaa heikompaa talouskehitystä kuin kuntien talousarvioiden pohjana käytetty valtiovarainministeriön neljän prosentin ennuste.

Myös muut viime aikoina julkistetut talousennusteet ovat jääneet selvästi valtiovarainministeriön kesäistä arviota alhaisemmiksi. Talouskasvun heikkeneminen lisää julkisen talouden säästöpaineita entisestään, huomautti Seinäjoella tänään puhunut Kietäväinen. Kuntaliiton mielestä seuraavassa hallitusohjelmassa on tärkeää asettaa tavoitteeksi kuntien tulojen ja menojen tasapaino sekä peruspalvelujen saatavuuden turvaaminen kohtuullisella maksurasituksella koko maassa.

Kuntien tulopohjaa on vahvistettava vapauttamalla kuntien maksupolitiikkaa ja laajentamalla kuntien veropohjaa liikenne- ja ympäristöverotukseen, sanoi Kietäväinen. Myös kuntien ja valtion tehtävienjakoon haluttaisiin uudistuksia. Keskeistä olisi Kietäväisen mukaan selvittää mahdollisuudet siirtää kuntien toimeentulotuki kansaneläkelaitoksen hoidettavaksi ja valtion rahoitusvastuulle. Selvityksen alle haluttaisiin niin ikään mahdollisuus ammattikorkeakoulujen sekä palo- ja pelastustoimen valtiollistamiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.