Mainos

Kuntaliitto: Ammattikorkeakoulujen valtiollistamisessa ongelmia

Kuntaliitto ei lämpene ammattikorkeakoulujen valtiollistamiselle, sen sijaan kouluverkkoa se haluaisi tiivistää.

Kuntaliitto pitää ammattikorkeakoulujen valtiollistamista ongelmallisena. Liiton mielestä valtiollistaminen heikentäisi ammattikorkeakoulutuksen yhteyttä esimerkiksi alueelliseen elinkeinoelämään ja toisen asteen koulutukseen.

Kuntaliiton mielestä nykyistä ammattikorkeakouluverkkoa voidaan kuitenkin tiivistää nykyisellä ylläpitotavalla ja lainsäädännöllä. Ammattikorkeakoulujen ylläpitäjällä on oltava oikeus valita tarkoituksenmukainen ylläpitomuoto. Ammattikorkeakouluissa tulee olla sellainen ohjaus-, rahoitus- ja ylläpitomalli, joka ei heikennä toiminnallisia tuloksia, laadukasta opetusta ja aluevaikuttavuutta.

Ammattikorkeakoulun ylläpitomuodoksi on esitetty osakeyhtiömallia, jossa valtio olisi osakkaana. Osakeyhtiömalliin siirtyminen olisi yhtä iso muutosprosessi kuin valtiollistaminen. Tällöinkin on selvitettävä kaikki omistajan vaihdokseen liittyvät kysymykset kiinteistöistä henkilöstöön. Kuntaliitto ei kannata siirtymistä yhteen säädöksissä määrättyyn ammattikorkeakoulujen ylläpitomuotoon.

Kunnat kantavat tällä hetkellä suurimman rahoitusvastuun ammattikorkeakouluista. Vuonna 2003 käyttökustannuksiin kului rahaa noin 680 miljoonaa euroa. Kuntien ja ylläpitäjien rahoitusosuus tästä oli noin 380 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi kunnat huolehtivat myös investoinneista, kiinteistöistä ja niiden ylläpidosta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.